Rafael del Pino ha destacat durant la seva intervenció en la junta general d'accionistes de Ferrovial que els impostos que pagarà la companyia a Espanya seguiran sent els pràcticament els mateixos després de l'operació. El president d'empresa d'infraestructures ha recalcat la intenció de continuar contribuint com fins ara al país i ha defensat que l'operació persegueix "objectius econòmics vàlids".

El president de la constructora ha defensat el trasllat als Països Baixos per cotitzar a la borsa dels Estats Units, acollint-se al règim de neutralitat fiscal. Una afirmació que va en contra del suggerit pel govern espanyol en els últims dies. Així mateix, Del Pino ha assegurat que aquesta reorganització societària "persegueix objectius econòmics vàlids".

"L'operació no es fa per motius fiscals, ja que és neutra per a la companyia a aquests efectes. Els impostos que pagarà Ferrovial després de l'operació seran similars als que està pagant abans de realitzar-la. Com mostra la jurisprudència dels tribunals espanyols i comunitaris, l'existència de motius econòmics vàlids i el fet que no perseguim cap avantatge fiscal permeten que l'operació pugui acollir-se al règim de neutralitat fiscal de les fusions", ha assenyalat.

En aquest sentit, Del Pino ha volgut recalcar que la intenció de Ferrovial és continuar contribuint en tots els aspectes amb el país. "Espanya ha estat sempre el nostre país i no hi renunciem". El president i primer accionista de la companyia, amb un 20,4 % de capital, ha reiterat que aquesta operació s'emmarca en la llibertat d'establiment. Una llibertat "que nodreix l'essència mateixa de la Unió Europea", ha assenyalat. 

Ferrovial mantindrà l'activitat i l'ocupació

"Ferrovial no se'n va d'Espanya. Mantindrà l'activitat, l'ocupació, els projectes, el pla d'inversions, la contribució fiscal i la cotització a les borses espanyoles", ha subratllat el primer executiu de la companyia. El govern d'Espanya, en el seu intent per fer recapacitar a la companyia en el seu trasllat a Països Baixos, li ha recordat que poden aconseguir l'objectiu de cotitzar en el mercat de valors dels Estats Units mantenint la seva seu a Espanya.

Malgrat que la Borsa i Mercats Espanyols (BME) i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) han confirmat l'afirmació de l'Executiu, Ferrovial insisteix que no hi ha casos d'empreses espanyoles que hagin optat per mantenir una cotització dual a Espanya i als Estats Units.

A més, el màxim accionista de la companyia ja havia expressat aquesta setmana que la idea de l'empresa és “sol·licitar la incorporació al mercat de valors dels Estats Units en un termini breu”, alguna cosa que, saltant a la Borsa d'Amsterdam, seria més senzill. En aquest sentit, Del Pino ha tornat a incidir davant els accionistes que “a Espanya, el termini d'incorporació al mercat de valors dels EUA és incert”, la qual cosa fa que la idea de mantenir la seva seu social al país ibèric sigui difumini.

Els Estats Units com a motor de creixement

El president de Ferrovial també ha repassat els resultats anuals de la companyia, posant l'accent en els beneficis que atorgaria a l'empresa el salt al mercat de valors dels Estats Units. Així, Del Pino ha indicat que "actualment, més del 90% del valor del grup procedeix de la seva activitat internacional i més del 90% dels nostres inversors institucionals són també entitats internacionals".

A més, ha afegit que “el 75% de valor de la companyia procedeix d'Amèrica del Nord”. És per això que s'ha referit a aquest mercat com el "veritable motor de creixement del grup" i que, per tant, el grup vol continuar desenvolupant amb el focus posat als Estats Units. De fet, ha explicat que, dels 856 milions invertits en 2022, el 64% es van destinar al país nord-americà, que va concentrar els projectes en autopistes i aeroports més significatius per a Ferrovial.