La cooperativa d’iniciativa social Quàlia es planteja el 2025 com "un any de consolidació per estabilitzar tot allò que hem anat obrint en els darrers 15 anys, més que no pas créixer a cop de projectes nous". Aquest és el propòsit de l'entitat especialitzada en l'àmbit de l’alimentació i l’educació en el lleure, que atén gairebé 7.500 nens i joves a 52 municipis de la demarcació de Lleida.

El director, Lluís Nadal, explica que seguiran creixent al voltant d'un 5%, però "sobretot volem centrar-nos a fer una anàlisi més acurada dels diferents centres de costos, buscar millor rendibilitat i garantir una estabilitat econòmica sòlida de cara al futur", en declaracions a ON ECONOMIA. El 2024, Quàlia ha assolit els 6 milions d'euros de facturació i ha superat el marge de benefici de l'1%, "que és un salt important" des dels 5,3 milions de 2023, sobretot per la incorporació dels serveis de menjador a les escoles bressol de Lleida. 

Amb seu a Tàrrega (Lleida), Quàlia consolida el seu compromís amb un model pedagògic basat en la inclusió, la sostenibilitat i la proximitat. Dels 52 municipis, 32 tenen menys de 600 habitants, i per tant la seva tasca és clau en la dinamització del món rural. "Tot i que els reptes del sector de l'alimentació i el lleure són similars entre les terres de Lleida i Barcelona, per exemple, aquí a Ponent ens trobem amb la realitat d’un territori molt dispers, amb més dificultats logístiques i menys accés a recursos", remarca Nadal al parlar dels reptes de l'economia social. El director de Quàlia esmenta que, en el sector de l’alimentació, el repte principal és "com fer front als increments constants en el cost dels aliments". És un sector on, any rere any, s'apuja el preu de la matèria primera, i això "ens obliga a afinar molt la gestió per mantenir la viabilitat".

En l’àmbit del lleure, afegeix, "el gran repte és adaptar-nos als increments del conveni de monitoratge, que tot i que defensem (perquè pensem que és un conveni precari que cal millorar), sovint topa amb la realitat dels contractes públics, on el preu és tancat i no pots adaptar-lo als increments de costos". "Això ens fa repensar la viabilitat d’alguns contractes de licitació i mirar molt bé quin risc assumim", aclareix Nadal.

Actualment, dels 3.140 menús que serveix Quàlia diàriament, 2.800 són per a 53 menjadors escolars, incloses 30 escoles, 3 instituts i 20 escoles bressol. Cal tenir en compte que el 85% dels productes que utilitza la cooperativa als seus menús són de proximitat i temporada i el 40% ecològics, col·laborant amb proveïdors com Grà Fort, Cal Passapius, Pomona, Talma i Horta de Lleida. Per dur a terme aquesta tasca, Quàlia disposa d'una cuina pròpia a Bellcaire d’Urgell, al cor de la Noguera, i que dona feina directa a 12 persones. Són treballadors que formen part de la plantilla de la cooperativa que, de mitjana, ocupa 473 persones (amb un total de 2.155 contractes al llarg de l’any), en un context de gran rotació atesa la naturalesa de l’activitat i amb una forta presència femenina. 

Lleure amb qualitat humana i educativa

"El lleure ha canviat molt i està canviant a gran velocitat. Els infants i joves cada vegada necessiten més espais de relació, temps per desconnectar, per ser ells mateixos, per experimentar lliurement sense pressions", explica Nadal. Aquesta és l'experiència de Quàlia, que forma part del grup Alba -Associació Alba, Cooperativa Lleure Quàlia, Cooperativa Alba Jussà, Fundació Alba Futur, Club esportiu Alba i Alba Inserció. "Les famílies valoren que hi hagi projectes educatius sòlids i inclusius, i demanen molta més flexibilitat, adaptació i proximitat que abans", manifesta lluís Nadal i afegeix que, per a Quàlia, "el repte és oferir aquesta qualitat humana i educativa, i fer-ho amb equips ben formats i motivats". 

La cooperativa ha format 35 persones en pràctiques i dona feina a 23 treballadores amb discapacitat, reafirmant el compromís de l’entitat amb la inserció laboral i la diversitat. A més, ha creat aquest any l'Escola de Formació en què ja s’ha impartit un curs de director, tres de monitoratge i dos de premonitoratge de lleure. L'objectiu de l’escola és que es pugui oferir formació de lleure a tot el territori, sense haver de dependre d’un nombre mínim de participants en el curs. 

Servei de menjador atés per la cooperativa social Quàlia, a Tàrrega (Lelida)
Servei de menjador atès per la cooperativa social Quàlia, a Tàrrega (Lelida)

Més que un servei de menjador

Quàlia es va crear l'any 2011 a partir de l'oportunitat de gestionar el menjador escolar de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega. D'aleshores ençà, ha generat molts altres serveis dirigits al lleure inclusiu tant per les persones amb discapacitat com els infants i joves del territori. A més, ha teixit més de 50 col·laboracions amb entitats locals, participant en 32 projectes en xarxa o coorganitzats. 

A part dels serveis de menjador que li van donar origen, la cooperativa ha ampliat l'oferta cap a l'educació i el lleure i fomenta el lleure inclusiu. Casals d’estiu, dreçats a infants de 3 a 12 anys; estades de colònies, per a infants i nens; i camps de treball, adreçats a joves de 12 a 17 anys. També dedica esforços a activitats extraescolars, atenció a les famílies, i projectes de salut mental i d'atenció educativa per a joves adolescents.

Per al lleure inclusiu -un servei emblema de Quàlia i un dels principals motius de la creació de la cooperativa-, el 2024, s'han desenvolupat activitats específiques per a persones amb discapacitat a través dels seus clubs de lleure: Club de Lleure, Club Social Airecel i Club Atelleu.