Silenci absolut per part de la patronal espanyola d'empresaris CEOE sobre les noves condicions contractuals del seu president Antonio Garamendi. La polèmica entorn del que cobra i la seva situació fiscal s'arrosseguen des de fa una setmana com a conseqüència dels canvis que, reforçat amb la seva nova elecció al capdavant de la patronal, han comportat. Una polèmica que ha estat encoratjada per la mateixa vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, criticant la posició de la patronal respecte a la pujada del SMI al mateix temps que sortia a la llum el salari i les pujades del president dels empresaris.

Augments per representació i estatuts

Així doncs, d'una banda està el sou i de l'altra la seva condició. Des de 2019 quan va arribar a la presidència de la CEOE cobrava anualment 300.000 euros més un plus de 50.000 euros en representació, a dues partides separades a través d'un contracte mercantil. Però els serveis jurídics de la patronal van advertir que per evitar possibles problemes era millor fer un contracte laboral i contractar en plantilla el president. Així, en la seva nòmina s'ajuntaran els 350.000 euros. Però com passa d'autònom a fix, també percebrà els avantatges de ser en plantilla amb una pujada amb efectes retroactius dels últims quatre anys que se'ls ha aplicat a la resta de treballadors de la CEOE marcada en un 9%. I s'ha de sumar la prevista per aquest 2023 amb un 3%. En total, un salari que s'infla fins a arribar als 392.000 euros.

Autònom fora de la CEOE

El canvi jurídic de Garamendi es deu, extraoficialment, a regular la seva situació seguint la que tenen altres alts càrrecs a la patronal. No obstant això, cal recordar que les figures presidencials, en moltes de les patronals de tot l'Estat, no s'atribueixen un salari i se separa, segons els estatuts de cada una d'elles, les tasques laborals que té un treballador de la cúpula presidencialista que ocupen. A part de les qüestions retributives, Garamendi compta també amb un xofer personal i un àtic la Castellana de Madrid que paga la patronal ja que ell no compta amb una propietat a la capital espanyola i viatja, de forma freqüent, entre Madrid i el seu País Basc natal.

A compte del que pugui dir el seu protagonista en primera persona, que guarda silenci absolut, altres aliats seus ja han corregut a defensar la figura de Garamendi. És el cas del president de l'Associació de Treballadors Autònoms (LLIGA) i vicepresident de la CEOE, Lorenzo Amor, que ha negat categòricament que el president de la patronal, hagi de veure incrementat el salari un 9%. "Cobrarà un 3% més del que va cobrar l'any passat. El reitero", ha afirmat Amor, que ha indicat a més que Garamendi "era, és i continuarà sent autònom". Un autònom però que es vincula en les seves altres tasques de representativitat que té fora de la CEOE. Cal recordar que Garamendi es caracteritza per una trajectòria més relacionada a la seva figura que a cap lideratge d'una empresa pròpia.

Defensa a Garamendi

"Per moltes vegades que es repeteixi una mentida, per mil vegades que es repeteixi una mentida, mai no es converteix en veritat; per molt que ho digui el president del Govern, la ministra de Treball," ha subratllat el líder dels autònoms espanyols aquest dimarts en una entrevista en Canal Sud Ràdio. I ha afegit: "Els empresaris cotitzem en el règim d'autònoms. Independentment, hi ha molts empresaris que alhora treballen per compte d'altri i estan en pluriactividad. Compatibilitzen el treball per compte d'altri amb el treball per compte propi. En aquest cas el president de la CEOE, que era, és i continuarà sent autònom, rebrà un salari de la CEOE, com venia rebent-lo des del 2019. I aquest salari és un 3% superior al que va rebre l'any passat", ha exposat.

Des de la CEOE s'han limitat a dir que és un organisme independent als estatuts del qual "s'estableix que correspon a la Junta Directiva decidir si el president de l'organització percep o no remuneració i en quina quantia. En aquest sentit, la remuneració actual del president de CEOE, així com el seu vincle amb la Confederació, ha estat aprovada per unanimitat al si de la Junta Directiva". I l'entitat també demana "respecte envers les decisions que s'adopten al si dels òrgans de govern de l'organització". Malgrat tot, és evident que les informacions entorn la figura de Garamendi i el seu qüestionament confirmen les desavinences internes entre patronals que continuen girant sobre el seu perfil.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), va revaldir el passat mes de novembre a Antonio Garamendi a la presidència per quatre anys més al capdavant de la patronal dels empresaris espanyols. Els resultats van ser rotunds a favor del basc: 543 a favor seu davant la seva rival, Virginia Guinda, que es va quedar en 87 d'un total de 643 vots, 14 dels quals han estat en blanc i 8 han estat nuls. D'aquesta manera, Garamendi repeteix mandat al capdavant i va agrair als empresaris el suport majoritari rebut per seguir liderant la patronal els propers quatre anys deixant clar que “d'aquí hem de sortir tots més units”.