La patronal representativa de les pimes catalanes, Pimec, considera que la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals que planteja el govern espanyol és actualment "inviable" i calcula que la seva tramitació en el Congrés portarà temps, però no descarta que els grups parlamentaris puguin arribar a diferents acords a través d'esmenes per aprovar-la.

Coincidint amb una ronda d'encontres a la Cambra Baixa amb els grups parlamentaris per aquest assumpte, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha dit que veu factible un consens sobre aquesta llei mitjançant la presentació de diferents esmenes al text, sobretot tenint en compte que la Taula del Congrés ha ampliat el termini de presentació d'esmenes al text una setmana més.

"Avui han ampliat el període d'esmenes i jo crec que això el que ens indica és que estan passant coses", ha comentat Cañete, que no obstant això creu que les negociacions portaran temps perquè Junts de moment ha dit que rebutja frontalment la norma i preveu presentar una esmena de totalitat per tornar la llei al Govern. Tot i així, ha insistit que "es pot fer una reforma d'aquesta llei si és a través d'esmenes".

"És inviable"

Pimec s'ha reunit aquest dimarts amb el PP i també es reunirà amb el PNB i Sumar per traslladar-los que tal com s'ha formulat la norma "és absolutament inviable" per a les pimes. Això mateix ja se l'ha traslladat en anteriors reunions al PSOE, ERC i Junts.

Entre les crítiques, el president de la patronal ha assenyalat que la norma no es pot fer "d'avui per a demà" perquè no hi ha capacitat d'adaptació per a gaires sectors. En aquest sentit, defensa que una proposta d'aquest tipus s'ha de portar al diàleg social i que siguin les patronals i els sindicats que discuteixin l'assumpte.

Al seu torn, considera que caldria concedir espai i temps a les petites empreses perquè puguin dur a terme aquesta reducció de jornada sense que sigui inviable, sobretot en sectors de mà d'obra intensiva com les empreses de neteja.

Així mateix, ha recordat que si la reducció de jornada comporta a la contractació de més gent es produiria un nou obstacle, doncs en l'actual "un dels principals problemes" de les pimes és trobar a gent per treballar i, al seu torn, l'absentisme laboral "s'ha doblat" en els últims anys.

"Haurien de tenir en compte factors de l'absentisme o la productivitat, que és un element absolutament essencial", ha postil·lat. D'altra banda, ha comentat que una de les propostes inviable per a les pimes és el control horari que pretén dur a terme el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz.

Els grups van tenint consciència

Malgrat les seves crítiques, Cañete ha comentat que en les encontres que està mantenint els partits estan prenent "consciència" sobre les crítiques exposades i que fins a la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, creu que la norma "hauria de canviar-se en aspectes puntuals".

Amb tot això, ha conclòs dient que veu possible que es tramiti la norma si es fa una reforma "en profunditat" i es té en compte les petites i mitjanes empreses i factors com l'absentisme, la productivitat i la flexibilitat i altres consideracions com el registre horari amb la dimensió d'empresa.