El Grup Univers Paixà ha tornat de forma anticipada els 18 milions d'euros que se li van deixar després de la pandèmia a tall de rescat públic, després d'haver estat adquirit pel grup inversor Five Holdings, de Dubai, el mes de juny passat. Així ho ha detallat aquest dilluns la Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (Cofides), encarregat de gestionar el fons impulsat al seu dia pel Govern per socórrer petites i mitjanes empreses en conflictes a causa de la irrupció de la pandèmia el 2020.

Una de les empreses que va recórrer a aquest finançament va ser el grup de discoteques i hotels Pachá, recorda l'Agència EFE, que a mitjans d'aquest any va ser adquirit per 320 milions per part del grup inversor amb seu a Dubai Five Holdings després de tancar un acord amb el fons Trilantic Capital Partners, que es va quedar amb l'explotació dels restaurants cabarets Embolic, com el d'Eivissa.

La devolució del préstec a l'Estat va formar part de l'acord, ja que la condició del préstec rebut en pandèmia establia que quan hi hagués un canvi en la propietat de la companyia s'havia de reemborsar en la seva totalitat.

D'altra banda, Cofides ha informat que en total ja ha recuperat de forma anticipada 33 milions dels quals va concedir a través el Fons de Recapitalització d'empreses afectades per la Covid-19 (Fonrec), una cosa que atribueix a la millora de la situació econòmica. Gran part d'aquesta quantitat (22,5 milions) correspon a dues empreses que ja han amortitzat tot el finançament rebut, entre elles Paixà.

Cofides -que no detalla quina és l'altra companyia- afirma que des de l'inici de la fase de recuperació de la pandèmia, aquestes dues empreses han millorat la seva situació econòmica, la qual cosa els ha permès tornar a tenir accés a finançament de mercat en condicions més favorables i tornar així aquests ajuts. A més, altres empreses han anat impulsant amortitzacions parcials anticipades per valor de 8,5 milions, la qual cosa se suma als imports amortitzats per les empreses conforme als calendaris d'amortització convinguts.

"S'estan complint els objectius amb què es va crear el Fonrec", ha defensat el director general de Cofides, Miguel Tiana, en detallar aquestes xifres en un comunicat. Aquests objectius són "d'una banda, recolzar a les empreses que en la fase més aguda de la pandèmia van patir deterioraments acusats de la seva solvència i van veure temporalment compromesa la viabilitat dels seus models de negoci moment" i, per altre, "afavorir les condicions perquè les empreses, de forma compassada amb la millora de la seva situació econòmica, procedeixin a la devolució del finançament rebut".

Aquest fons va ser creat el 2021 pel Govern espanyol per donar suport a la recuperació econòmica del teixit productiu espanyol mitjançant el suport a empreses de petita i mitjana mida que van patir amb severitat els efectes de la crisi generada per la Covid-19, a fi que poguessin recuperar el camí de la viabilitat que mostraven abans de la pandèmia.

Cofides és una societat publicoprivada especialitzada en la gestió de fons estatals que ofereix finançament a mitjà i llarg termini a inversions privades relacionades amb diferents finalitats de polítiques públiques.