Telefónica encara una nova etapa, després de l'autorització del Govern espanyol a STC perquè ampliï capital en la teleco, amb la vista posada en el consell d'administració de mitjan desembre, que és susceptible d'aprovar canvis en el cas que els saudites exerceixin el seu dret a un seient.

Tot just una hora després que el Govern autoritzés aquest dijous l'ampliació de capital de STC a Telefónica, d'un 4,9 % fins i tot un 9,97 %, la companyia saudita va enviar una nota de premsa en la qual va deixar clar que aquesta participació li donava dret a entrar en el Consell de la teleco.

Fonts de STC han afirmat a EFE que els saudites "no tenen una decisió presa i que el parlaran amb la companyia arribat el moment".

Per assolir aquesta participació del 9,97 % en Telefónica, STC ha de convertir primer els seus instruments financers (un 5 % va adquirir) en accions de l'operador.

El Govern va autoritzar, amb condicions, l'ampliació de capital de STC en Telefónica i, encara que no han transcendit quins són, entre elles no figuraven el seient dels saudites en el Consell, jutjant per les declaracions del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que va apuntar que aquesta decisió li corresponia a la multinacional espanyola.

Des de Telefónica no fan comentaris després de ser preguntats per EFE, però fonts properes a l'operació han afirmat que la teleco té la vista posada en el Consell ordinari, previst per a mitjans de desembre i que podria allotjar possibles canvis, en el que caso que STC demanés d'entrar en aquest òrgan de Govern.

Cap a on s'inclinarà la balança?

Després de la primera entrada de STC en Telefónica, es van produir dos moviments rellevants. El primer, l'entrada de SEPI com a màxim accionista, amb un 10 % de capital, i un conseller a l'operador.

I el segon, l'increment d'accions per part de Criteria Caixa, el 'hòlding' que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa, que ha arribat al 9,99 % de participació.

Amb aquest percentatge, STC és el tercer accionista, però amb un percentatge proper als altres dos.

Per darrere estarien, BBVA, que actualment tenen un 4,93 %; i, a continuació, BlackRock, amb un 4,65 %.

"Cal veure —segons les fonts properes a l'operació— cap a on inclinarà la balança STC".

Des de STC no han abundat en detalls sobre els seus plans, si bé el setembre de 2023, quan van anunciar la seva intenció d'assolir el 9,9 % de participació en l'operador, el seu conseller delegat, Olayan Alwetaid, va afirmar que aquesta inversió demostrava la confiança del grup "a l'equip directiu de Telefónica, en la seva estratègia i en la seva capacitat per crear valor".

"Com a accionistes a llarg termini, donem suport a la companyia i estem compromesos a desenvolupar i enfortir la nostra relació estratègica", van apuntar llavors.

El que facin a partir d'ara, cal veure, afegeixen les fonts.

Pallete "sembla tranquil"

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, "sembla que està tranquil", asseguren a EFE persones que han estat amb ell recentment.

El seu càrrec de president va ser revalidat l'abril de 2021 amb un 84,64 % dels vots, un suport més gran que el que va registrar el 2017.

Seria en la pròxima junta ordinària, que se celebrarà a la primavera, quan tocaria decidir sobre la renovació del seu càrrec.

El Consell de Telefónica està compost per 15 membres i se'n pot ampliar 20.

En el dia d'avui, la proporció matemàtica és d'un 6,7 % de participació en la companyia per conseller.

Qualsevol canvi en el Consell haurà de ser ratificat per la junta d'accionistes.