La banca ha tornat a superar totes les sotragades en el primer trimestre. Ni la caiguda de tipus d'interès, ni els aranzels o la recent apagada elèctrica no han passat factura en els seus comptes. En suma, cinc dels sis bancs cotitzats de l'Ibex que ja han presentat resultats, han guanyat 8.000 milions d'euros. Es tracta d'una xifra rècord que supera amb escreix la de l'any passat i encara falta el Sabadell, que esperarà al proper 8 de maig per presentar beneficis i les previsions apunten que seran de 428 milions, gairebé un 40% més.

Percentualment, el banc que més ha elevat els seus guanys és CaixaBank. L'entitat catalana ha obtingut un benefici de 1.470 milions en el primer trimestre, un 46% més, malgrat que ha registrat un descens del marge d'interessos del 4,9%, fins als 2.646 milions d'euros. Els tipus d'interès han baixat dues vegades més el 2025 i han passat factura a tota la banca, tanmateix, han pogut compensar-lo amb el fort creixement de nous préstecs.

CaixaBank, de fet, ha disparat la venda de noves hipoteques un 62% respecte al primer trimestre de 2024 (ha firmat préstecs per valor de 4.508 milions) i també un 11% de crèdits al consum, fins als 3.374 milions. Preguntat sobre les seves previsions per a la resta de l'any, tenint en compte l'apagada elèctrica d'aquesta setmana i els aranzels anunciats per Donald Trump, el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, destacava que l'impacte d'ambdues coses serà limitat i poden no només "reconfirmar els seus objectius", sinó que veuen fins i tot una millora significativa.

Entre altres coses, perquè el nivell de tipus d'interès que esperaven per al tancament del 2025, serà més elevat del que esperaven. Respecto l'apagada per si mateix, creu que és un impacte aïllat i que només al pitjor dels escenaris restaria una dècima al PIB, encara que continuen monitorant. I sobre els aranzels, preveu que puguin afectar negativament la demanda de crèdit a mitjà i llarg termini, però també entén que té sentit que s'arribin a acords raonables per minimitzar el dany.

Unicaja també ha notat ja la baixada de tipus d'interès del BCE i el seu marge d'interessos s'ha reduït un 5,6%, fins i tot amb això, el banc malagueny ha disparat un 43% el benefici, fins als 158 milions en el període de gener a març; Igual com Bankinter, que ha guanyat 270 milions en el primer trimestre, un 35% més, malgrat recollir ja la caiguda dels tipus d'interès en el marge d'interessos, que es redueix un 6,4%.

En ambdós casos s'ha vist afavorit pel nou disseny de l'imposat a la banca, que ara és progressiu i permet deduccions. Així, Bankinter no ha hagut de pagar res en el primer trimestre per l'impost, quan l'any passat va abonar 95 milions. Mentre que Unicaja ha pagat uns cinc milions i espera pagar en el conjunt de l'any un total de 20 milions, davant els 79 milions de l'any passat.

BBVA i Santander, els més exposats pels aranzels

BBVA i Santander són els bancs espanyols més exposats als aranzels per la seva forta presència a Llatinoamèrica, però fins i tot amb això, mantenen les previsions del 2025 i no esperen un gran impacte. De gener a març, el banc que presideix Carlos Torres ha guanyat 2.698 milions fins al març, un 23% més. I a Espanya, ha disparat el seu resultat gairebé un 44%, fins als 1.024 milions. L'entitat de La Vela, va explicar en la presentació de resultats que els aranzels no són el problema, "sinó la incertesa". Esperen alguna cosa d'alentiment econòmic, però de moment, segueixen analitzant "país per país" com els poden afectar.

En la mateixa línia, el Santander ha guanyat un rècord de 3.402 milions en el primer trimestre, un 19% més, i Espanya ha estat, de fet, el mercat que més ha aportat als resultats del grup, amb 1.147 milions, el 33% del total i un 48,6% més que l'any passat. El banc que presideix Ana Botín registra un impacte de 87 milions per l'impost a la banca davant els 335 milions de l'any passat. I encara que el marge d'interessos de l'entitat cau un 5% respecte a l'any anterior, fins als 11.378 milions. El veu compensat amb una forta captació de clients i demanda de crèdit. Sobre els aranzels, destacaven que continuen revisant quin seria el seu impacte. Però fins i tot amb aquesta incertesa reiteren la guia que estan donant per a tot l'any, per la qual cosa esperen batre els beneficis rècord de l'any passat.