Naturgy inicia una setmana clau per al futur de la companyia. La divisió de poders en el nucli executiu de l'empresa energètica es debatrà en el pròxim consell d'administració, convocat per a aquest dimarts amb caracter ordinari. Després de cinc anys en què Francisco Reynés ha ocupat les funcions del president executiu i del conseller delegat, el grup es prepara per recuperar el càrrec de CEO, per tal de reactivar el projecte Géminis i accelerar el procés de divisió del grup en dues societats. Tot indica que serà Ignacio Gutiérrez-Orrantia l'elegit per ocupar el càrrec, un conegut tant de Reynés i que compta amb el suport d'Isidro Fainé, president de Criteria Caixa, l'accionista majoritari.

La decisió parteix dels fons d'inversió CVC, IFM i GIP, accionistes internacionals que controlen gran part del grup energètic. En un primer moment, Criteria Caixa (26,7%), no tenia pressa en restaurar la figura del conseller delegat i repartir les funcions que ostenta fins ara Reynés com a president executiu i CEO del grup.

No obstant això, fonts pròximes a la companyia asseguren a ON ECONOMIA que el braç inversor de La Caixa ha anat canviant d'opinió en les últimes setmanes, davant de la insistència de la resta de fons d'inversió, esperançats en què el nou executiu que surti de les urnes després del 23-J sigui propici a ressuscitar el projecte Géminis o una operació semblant. "Compartim consell i no tenim la majoria, així que hem de conviure i ajustar-nos", asseguren fonts properes a les torres negres. D'aquesta manera, la decisió estarà recolzada pels accionistes que controlen el 82% del capital de l'empresa, obrint així una nova etapa en el grup espanyol després d'un període de transformació de la companyia, passant de ser l'antiga Gas Natural Fenosa a l'actual Naturgy.

Les mateixes fonts assenyalen que, si bé el hòlding inversor de La Caixa té una clara "voluntat de permanència" en Naturgy, els fons CVC (20,6%) i GIP (20,7%) comencen a donar per acabat el seu cicle inversor en la companyia, per la qual cosa el seu interès se centra a fer caixa i buscar una sortida. Situació que, a causa dels grans paquets accionarials que ostenten, podria ser més fàcil donar-se amb la divisió en dues societats (una per al negoci regulat i una altra per al liberalitzat) de la firma energètica.

Recuperar la figura del CEO com en Gas Natural

D'aquesta manera, Naturgy recuperaria la figura de CEO que Gas Natural ja tenia en Rafael Villaseca durant les etapes d'Isidre Fainé i Salvador Gabarró com a presidents. Un càrrec que Reynés va eliminar el 2018 com va agafar les regnes de la companyia i que la majoria de les grans empreses cotitzades i del sector energètic tenen, tal com es recomana en les normes de bon govern. Amb tot, fonts de properes a Naturgy asseguren que en cap cas Reynés no perdrà funcions executives, sinó que més aviat es tracta de definir un segon en la tasca executiva", figura la posició de la qual també podria ser la d'un director general, asseguren altres fonts.

Així, per exemple, Iberdrola també concentrava totes les funcions executives en Ignacio Sánchez Galán, però l'any passat ja va viure el seu procés de divisió de poders. Diversos proxys advisors destacats van recomanar en el seu moment votar en contra de la seva reelecció per l'acumulació de poder en la companyia. Una cosa que també fa temps que passa amb Naturgy, amb algunes d'aquestes entitats que recomanen el vot als accionistes minoritaris advocant pel nomenament d'un nou CEO.

En paral·lel al procés de canvi que han estat impulsant els fons en el nucli de la gasista, al sector energètic espanyol ha sorprès que a finals del mes d'abril passat, Reynés fos nomenat conseller independent de la companyia francesa Veolia, sent així l'únic executiu de l'IBEX 35 amb un càrrec en una companyia que no pertany al mateix conglomerat del seu grup. "La dedicació necessària com a conseller independent de Veolia és compatible amb les seves tasques professionals i li pot ajudar a continuar teixint relacions internacionals", va assegurar llavors la gasista.

Orrantia, el banquer de Citi per reactivar el projecte Géminis

Així, la companyia farà aquest dimarts una reunió ordinària del consell de la companyia, prevista des de fa un mes, a la qual s'ha afegit un nou punt del dia per debatre el nomenament d'Orrantia com a segon al comandament de Francisco Reynés. Es tracta d'una reunió en la qual només es decidirà si es duu a terme el canvi en la direcció i quines funcions ostentaria la nova figura, després de la qual cosa s'iniciarà un procés, que pot ser que s'allargui. Des de Naturgy han declinat fer comentaris sobre els moviments en la direcció.

Orrantia ve de liderar el negoci de banca d'inversió de Citigroup per a Europa, el Pròxim Orient i l'Àfrica i és un directiu conegut, tant pels grans accionistes de Naturgy, com per Reynés i Fainé. De fet, el directiu de Citi ha estat present assessorant algunes de les grans operacions del grup energètic, segons assenyalen fonts del mercat, inclosa la relativa a l'opa que IFM va dur a terme el 2021.

Encara que les funcions encara estan per determinar, Orrantia té àmplia experiència financera, en vendes, fusions i adquisicions. La incorporació del banquer de Citi no només està prevista per afavorir la divisió de poders, sinó que es fa amb la intenció de reactivar el projecte Géminis. Una estratègia anunciada el febrer de 2022 per Reynés i que va ser aparcada posteriorment per una sèrie de condicionants que han retardat la seva execució fins a l'actualitat.

L'esclat de la guerra d'Ucraïna poc després de l'anunci, la volatilitat del mercat energètic europeu (especialment del gas) arran del conflicte i les reticències del Govern d'Espanya a l'esmentada operació en una companyia clau per al país van frenar l'escissió. Ara, la incorporació d'Ignacio Gutiérrez-Orrantia suposaria tornar a posar el focus en la divisió del grup, que també podria veure's beneficiada a curt termini si, després de les eleccions generals del 23 de juliol, es dona un canvi d'executiu al país.