Motocard accelera i posa rumb als 100 milions de facturació. L'empresa especialitzada en complements per a la moto, que compta amb més de 60.000 referències, espera assolir els 100 milions en vendes aquest any, després de superar els 80 milions el 2022 i els 62 milions l'any anterior. "En un parell o tres d'anys estarem parlant de més de 130 milions d'euros i amb Ebitda superior any rere any", assegura Silvia Bach, consellera delegada de la firma, en una entrevista a ON ECONOMIA.
La companyia va ser creada a Solsona el 1982 i el 2018 el fons de capital d'inversió Abac Solutions va adquirir una participació majoritària del 75% amb l'objectiu de donar suport al seu procés d'expansió internacional, mentre que els germans Ramon i Jordi Colillas, fills del fundador de la companyia, romanen al consell d'administració i controlen el 25% de la propietat. "Des que va entrar Abac mai no hem estat per sota dels cinc milions de benefici. Durant la pandèmia vam superar els 6,3 milions, el 2021 vam assolir els 7 milions i el 2022 vam fregar els 10 milions d'euros", postil·la la directiva. "Motocard és una empresa familiar. Quan entrem nosaltres teníem l'objectiu d'incrementar els beneficis i la facturació, la companyia sempre ha estat rendible i aquest 2023 preveiem millorar els resultats", afegeix Bach.
Expansió de Motocard
Després de l'entrada del fons, Motocard ha llançat una nova marca pròpia i ja compta amb una desena; nou del món de la moto i una del sector de les bicicletes. "L'objectiu és continuar, fer una marca per a cada categoria, continuar creixent i apostar per l'expansió". El 2018 el negoci comptava amb botigues a Andorra i a Espanya i amb l'entrada d'Abac van apujar la persiana d'establiments a Palma de Mallorca i Sevilla, més enllà d'ampliar la seva xarxa a Barcelona i apostar per un outlet. "Fa cinc anys vam decidir créixer en el canal offline amb múltiples punts de venda, després vam entrar a Portugal amb un parell de comerços més i després vam decidir créixer i obrir a Itàlia una botiga", argumenta Bach en aquest mitjà.
Preveieu més obertures per a aquest any? "No està res tancat, ara comptem amb 19 botigues i un comerç on es pot fer pick-up, esperem acabar l'any amb dues o tres obertures més i anar incrementant la xarxa a poc a poc". I creixement internacional? "A curt termini no ho veiem. Tanmateix, a 24 mesos vista sí que ens veiem en altres països. No tenim clar on, però sí que seria a Europa perquè tenim molta feina per fer aquí". Motocard ven a més de 135 països de tot el món a través del seu canal en línia, encara que els seus punts físics també funcionen "molt bé". "El que més ens interessa és el model omnicanal", aclareix Bach, que afegeix que "venem un producte molt passional".
El casc, el producte estrella de la companyia
El producte estrella del negoci és el casc, que copa un 40% del total de vendes. "Al final és el producte més important i també té un preu més elevat", indica la consellera delegada de Motocard. "A Espanya és l'únic producte que és obligatori i és un producte passional. La gent es compra rèpliques de motoristes, compta amb més d'un i és el producte més important". Respecte a les referències, la companyia en reuneix unes 60.000, però ben aviat duplicaran la xifra. "Des que vam començar vam apostar pels productes per al motorista, per a aquella persona que condueix la moto; i ara ens dediquem també als complements, recanvis i accessoris per a la moto", explica Bach. Amb aquesta ampliació, en pocs mesos l'empresa es posicionarà al mercat amb unes 150.000 referències.
Paral·lelament, un altre dels articles que està en auge són les armilles airbag de seguretat. "Estem molt enfocats en la seguretat, anar amb coixí de seguretat o no et canvia per complet i som l'empresa que més ven aquest tipus d'armilles". Quin és el vostre públic objectiu? "El 80% dels nostres clients són homes, això ho comentem per la base de dades, però pot ser que un home compri articles per a la dona o la filla i això no es comptabilitza". "Les marques de tercers no eren molt fortes en dona, però des que nosaltres llancem la marca pròpia estem veient que les dones cada vegada compren més. A més, en contra del que fan les marques de tota la vida, nosaltres no tenim articles de color rosa o lila per a dones i de blau o fosc per a homes. És un tema de constitució, que la forma d'una jaqueta per a home no pot ser la mateixa que per a una dona, ja que han de ser més entallades," assenyala.

Més de 350 persones en plantilla i adquisició d'empreses
La companyia, que compta amb més de 350 persones en plantilla, disposa d'un centre logístic a Solsona i unes oficines a Montmeló, on té centrat el canal digital i els departaments creatius. Des que el fons va entrar, Motocard ha adquirit tres empreses, una d'elles a Itàlia, per facilitar el seu aterratge al país. "No descartem noves adquisicions, tenim propostes sobre la taula i pot ser que en els mesos que venen integrem algun negoci més".
Us va afectar la pandèmia? "Ens va afectar relativament perquè la feina online ja l'havíem fet. Durant la covid-19 vam aprendre dia a dia, ja teníem el magatzem muntat i el personal treballant; mai no vam estar tancats", defensa la directiva. "Al canal fora de línia sí que ens vam veure obligats a prendre mesures perquè primer van ser les restriccions a Espanya i després a Andorra, però al canal online les vendes es van disparar". "Encara ens estem preguntant el motiu, ja que la gent era a casa i no podia sortir, però després del confinament la gent no volia agafar el transport públic i potser per això vam tenir un repunt de vendes". I com va ser la reobertura dels comerços? "Una bogeria. Ho recordo molt perquè teníem clients fent més de tres hores de cua per entrar a les nostres botigues quan els productes també es podien trobar en la pàgina web".
Segell B Corp
A començaments d'any, Motocard va rebre el segell B Corp, atorgat a les companyies que aposten per la sostenibilitat. "Buscàvem el segell des de feia temps perquè l'empresa pot tenir unes idees de com apostar per la sostenibilitat, però perquè des de la certificació et guien i acompanyen. Hem estat un any i mig canviant internament per millorar, estàvem una mica verds en alguns aspectes i hem aconseguit millorar". "Amb el segell estàs auditat constantment, has d'anar evolucionant i aquest és un dels nostres reptes. El segell et fa voler cada vegada més objectius i avançar a una velocitat brutal", acaba Bach.