El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha rebutjat el recurs de l'expresident del Banc Popular Ángel Ron contra el seu processament per estafa i falsedat comptable a l'ampliació de capital de 2016, a l'entendre que hi va haver una alteració comptable de naturalesa delictiva.

En un auto datat aquest dilluns a què ha tingut accés EFE, el magistrat respon al recurs de Ron, que el mes de març passat va recórrer el seu processament i va defensar que durant el seu mandat l'entitat va complir sempre les ràtios de capital i liquiditat, no existint incompliment regulatori de cap tipus.

Ara, el jutge considera que l'operació es va aprovar "sense posar a disposició dels consellers un estudi detallat que expliqués d'on venia la necessitat d'ampliar capital per aquest import, i no per més o per menys". El president del consell no és una figura "ornamental o merament representativa", sinó el màxim responsable de l'administració del banc, afegeix l'auto, per la qual cosa la responsabilitat de Ron és inherent a càrrec seu.

Un altre dels arguments de Ron es referia al vistiplau donat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya a l'ampliació de capital, al que Calama respon que "aquest jutjat no ha investigat els supervisors -Banc d'Espanya, CNMV, Banc Central Europeu (BCE)-, sinó l'actuació del Banc Popular en relació amb les importants alteracions de la seva comptabilitat".

Segons el seu parer, les esmentades alteracions "tenen naturalesa delictiva, i van comportar la presumpta estafa dels inversors que van acudir a l'ampliació de capital de 2016". "Emparar-se en la denominada supervisió prudencial no pot comportar la impunitat dels incompliments legals, com una espècie de taumatúrgia guaridora dels mateixos", afegeix Calama, que explica que "de ser així, el sistema financer quedaria subjecte a una inseguretat jurídica i s'enfonsaria com un castell de cartes".

Al març, el jutge va acordar portar a judici Ron, a uns altres dotze directius i a la consultora PwC per delictes d'estafa als inversors i falsedat comptable a l'ampliació de capital de 2016. Així mateix, el jutge destaca que no té a veure" "res el resultat de la valoració dels actius del banc dut a terme pel BCE amb les inspeccions "in situ" que es van efectuar al banc.

En la seva defensa, Ron va defensar que entre el conjunt d'experts independents que van ser contractats per treballar a l'ampliació de capital es va comptar amb els serveis del despatx Linklaters, que va designar per a això el que posteriorment seria president de la CNMV, Sebastián Albella. Sobre això, Calama indica que "sense dubtar del seu prestigi professional, la intervenció d'Albella podem qualificar-la com a discreta i molt discutible".

El jutge acaba indicant que "la possible responsabilitat dels membres del consell d'administració per adoptar un acord que pretén reforçar la solvència d'un Banc sembla una cosa contradictòria", una cosa qüestionable "si els consellers adopten l'acord sobre uns comptes expressament alterats per oferir una imatge diferent a la real".