La junta d'accionistes de Endesa ha aprovat aquest dimecres elevar-ne de 12 14 el seu nombre de consellers amb el nomenament de tres nous membres de l'òrgan rector i després de la sortida d'Alicia Koplowitz, per raons personals. En concret, s'han aprovat els nomenaments de Guillermo Alonso Olarra com a conseller independent i d'Elisabetta Colacchia i Michela Mossini, com a conselleres dominicals.

D'aquesta forma, la seva matriu, la italiana Enel, propietària del 70% de les accions, reforça la seva representació en el consell, que era d'un 33% i ara passa a un 42,9%. El president no executiu d'Endesa, Juan Sánchez-Calero, ha explicat les raons d'aquesta ampliació i ha recordat que Enel, malgrat ser la propietària de la majoria del capital, no tenia una gran representació en el consell.

A més, ha dit que, amb l'ampliació del consell, es continua amb un nombre de consellers independents més gran que el de dominicals designats per l'accionista majoritari. En concret, amb l'aprovació de l'ampliació el consell queda integrat per un 50% de consellers independents i un 42,9% de dominicals en representació d'Enel, que passa de tenir quatre consellers a sis, i un 7,1% d'executius, recorda EFE.

La junta, que va comptar amb un quòrum d'assistència del 83,694% del capital, va tirar endavant totes les propostes plantejades en l'ordre del dia. Entre elles, la ratificació dels nomenaments i la reelecció de Flavio Cattaneo, vicepresident de l'elèctrica espanyola i conseller delegat d'Enel -principal accionista d'Endesa amb una participació del 70%-, i de Stefano de Angelis, director financer de l'energètica italiana.

Igualment, es va ratificar el nomenament i reelecció de Gianni Vitorrio Armani com a conseller dominical i la reelecció als llocs de conselleres independents d'Eugenia Bieto Caubet i de Pilar González de Frutos. D'aquesta manera, el consell d'administració de Endesa queda fixat en catorze membres, davant els dotze amb els quals compta actualment l'òrgan rector.

En el seu discurs en la junta general d'accionistes, el conseller delegat de la companyia, José Bogas, va tenir paraules d'agraïment al consell per complet, així com a Cattaneo i els nous consellers incorporats. "Vull fer una menció molt especial a Alicia Koplowitz que ha finalitzat la seva etapa com a consellera de Endesa, a qui agraeixo el seu suport i treball durant aquests anys", va dir.

Juntament amb aquests nomenaments, Endesa va rebre dels seus accionistes l'aprovació dels comptes de 2023 i la proposta d'aplicació del resultat corresponent a l'exercici anual i de la consegüent distribució d'un dividend amb càrrec a l'esmentat resultat i al romanent d'exercicis anteriors.

També es va votar la política de remuneracions dels consellers 2024-2027 i l'aprovació de l'incentiu estratègic 2024-2026, que inclou el pagament en accions de la societat, recull Europa Press.

Concentració de sindicats

D'altra banda, amb motiu de l'Assemblea, unes desenes de delegats sindicals de CCOO i SIE es van concentrar davant la seu de l'elèctrica per denunciar "la nul·la intenció de la direcció de cedir en aspectes claus del sisè conveni" de l'empresa.

Aquest conveni està en negociació i pretén, "entre altres qüestions, revaloritzar els salaris i posar fre a la desigualtat econòmica", així com assegurar la continuïtat d'un acord de teletreball que assoleixi a tota la plantilla i que permeti una conciliació més gran de les persones treballadores, van assenyalar els sindicats.

A preguntes d'un representant de CCOO d'Endesa en la junta, Bogas va plasmar la voluntat de la companyia de firmar un nou conveni "amb el consens més gran possible". En aquest sentit, va indicar que l'empresa busca modificacions en aspectes que "ajudarien a millorar la gestió, buscant la flexibilitat".