El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha aprofitat la presentació d’un manifest en favor de la productivitat per agrair públicament a Junts per Catalunya que hagi estat “ferm, valent i amb força suficient” per aconseguir frenar l’aprovació de la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores setmanals. Fins i tot, ha personalitzat la felicitació en quatre dirigents de Junts: Carles Puigdemont (president), Jordi Turull (secretari general), Míriam Nogueras (portaveu al Congrés) i Albert Batet (portaveu al Parlament).
En realitat, Sánchez Llibre ha felicitat a les tres formacions que han presentat esmenes a la totalitat al projecte de reforma de la reducció de la jornada laboral, o sigui, al PP, Vox i Junts, però ha subratllat el paper d’aquesta última formació per “haver sabut resistir tots les pressions”.
Després que la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, posposés la tramitació a després de l’estiu, Sánchez Llibre ha destacat que “estem a la mitja part del partit”. I recalca que “de moment, estem aconseguint que la llei no prosperi”.
Sánchez Llibre ha qualificat la tramitació de la reducció de jornada, impulsada per Yolanda Díaz, com “l’error més greu del govern espanyol en els 46 anys de democràcia”. Ha indicat que suposaria un increment del 7% dels costos laborals, que ha xifrat en 23.000 milions d’euros per a les empreses espanyoles.
Ha reiterat que l’empresariat està “totalment en contra de la imposició per llei de la reducció de la jornada laboral a les 37,7 hores setmanals”. En aquest sentit, ha apostat pel acords en el marc del diàleg social i de la negociació col·lectiva. Ha recordat que Foment del Treball representa el 90% dels convenis col·lectius que s’acorden a Catalunya.
“Sempre ha defensat la reducció horària, però sempre ho hem plantejat a través de la negociació col·lectiva i mai per imposició legal. El 30% dels convenis laborals signats a Catalunya en el darrer any ja estableixen horaris setmanals inferiors a les 37,5 hores”. I ha posat com exemple el pla d’austeritat presentat per ministre francès François Bayrou, que planteja suprimir de dos dels 11 festius estatals per augmenta les jornades de treball. Després de reduir la jornada, França ara va en el sentit contrari.
En l’acte d’aquest dimarts sobre el Manifest per la Productivitat, presentat el desembre passat, també han pres la paraula Santiago García-Nieto (Confecat), Jaume Roura (Gremi del Motor), Gerard Esteva (UFEC), Roger Gaspa (CEDAC), Cinta Pascual (ACRA), Joan Guillén (Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme), Gabriel Jené (Barcelona Oberta) i Xavier Panés (CECOT).
El manifest “Sí a l’economia productiva, sí al diàleg social, sí a la democràcia” subratlla els aspectes “negatius per a les empreses” però també la “ingerència inacceptable” del govern espanyol o la “absència de diàleg social”. Les entitats que l’han signat són: ACRA, AECOC, Barcelona Oberta, CEDAC, Confecat, Consell de Gremis de Catalunya, FECIC, Fecavem, Fedequim, Federació Catalana de Càmpings, Gremi d'Arts Gràfiques de Catalunya, Gremi de Restauració, Institut Agrícola Sant Isidre, TexFor, Transcalit – Federació Catalana de Transports de Barcelona, UFEC, Unió Patronal Metal·lúrgica i Unió Catalana d’Hospitals.