El fabricant d'hemoderivats Grifols obrirà una nova etapa aquest dilluns, 1 d'abril, quan el nou conseller delegat, Nacho Abia, un directiu procedent de la companyia mèdica japonesa Olympus Corporation, agafarà les regnes de la multinacional després de gairebé tres mesos de tsunami borsari.

Abia, el nomenament del qual es va anunciar el passat 5 de febrer, assumeix la màxima responsabilitat de gestió d'una companyia que ha vist com el mercat li penalitzava algunes pràctiques comptables i financeres arran dels dubtes sembrats pel fons nord-americà Gotham City Research.

En concret, aquest inversor baixista va posar a començaments de gener sota la lupa les relacions de Grifols amb Scranton, vehicle inversor vinculat a la família fundadora Grifols que controla un 8,67% de la farmacèutica, recorda EFE.

Gotham va acusar a la companyia de reduir artificialment el seu endeutament amb mecanismes com la consolidació completa en els seus comptes d'Haema i BPC, filials de Scranton, adquirides a Grifols el 2018.

D'aquesta forma, Gotham posava l'accent en la falta de separació en alguns aspectes entre la propietat de la companyia -controlada en un 30% per la família Grifols- i la gestió de la multinacional.

La companyia s'ha compromès ja a "millorar la seva transparència i ampliar els desglossaments de la seva informació financera seguint les recomanacions" de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Després d'uns últims anys de continus canvis a la cúpula de Grifols, Abia arriba amb la missió d'enfocar-se en la millora de la gestió i de la rendibilitat.

Reduir l'endeutament i augmentar la liquiditat

Fundada com un petit laboratori familiar el 1909, Grifols va començar la seva expansió internacional a finals de la dècada dels vuitanta i va emprendre una intensa estratègia d'adquisicions a començaments d'aquest segle que va disparar el seu endeutament.

A tancament de 2023, el deute va assolir els 9.420 milions d'euros, la qual cosa suposa una ràtio d'alçament de 6,3 vegades l'Ebitda, una llosa que porta penalitzant Grifols en borsa durant els últims anys.

La firma s'ha marcat com a objectiu arribar a assolir una ràtio de quatre vegades Ebitda, mentre busca augmentar la seva liquiditat, que era de 1.141 milions d'euros a 31 de desembre passat, amb una posició de tresoreria de 526 milions d'euros.

En les últimes setmanes, Grifols també ha admès que el pagament que tenia compromès amb la companyia nord-americana Inmunotek per promoure centres de donació de plasma comprometria temporalment el seu flux de caixa aquest any, però va subratllar que entre 2025 i 2027 esperava situar el flux de caixa lliure en el rang de 2.000 a 2.500 milions d'euros.

Tancar la transacció per la venda de Xangai Raas

Per reduir el seu alçament, Grifols ha reconegut que és clau el tancament definitiu de la venda del 20% de Xangai Raas al Grup Haier per uns 1.600 milions d'euros, que es destinarà íntegrament a aquest objectiu.

El fabricant d'hemoderivats espera que l'aliança amb el grup Haier permeti a més impulsar sinergies i "capitalitzar el potencial de la Xina", un mercat de futur als sectors del plasma i el diagnòstic.

Fer front als venciments del deute

Al camí per rebaixar el deute, Grifols ha de fer davant dues emissions de deute de 1.800 milions, que vencen el 2025. A més, el novembre de l'any que ve afronta la renovació d'una línia de liquiditat bancària de 1.000 milions d'euros.

Els dubtes sobre la liquiditat de la companyia han portat les agències de ràting S&P i Fitch a rebaixar les seves qualificacions del deute a llarg termini. Ambdues han deixat a més oberta la porta a una altra retallada més endavant.

Impulsar el creixement i l'excel·lència operativa

Quan es va comunicar el nomenament d'Abia com a nou conseller delegat, la multinacional va assegurar que la comesa de l'executiu serà "potenciar l'actual estratègia de creixement de Grifols, impulsar l'excel·lència operativa i continuar executant el pla de despalanquejament".

Tot això forma part, segons va assenyalar la firma, "d'una estratègia d'evolució del govern corporatiu planificada des de fa temps i acuradament dissenyada".

Complir les peticions de la CNMV

Malgrat que la CNMV no ha trobat errors significatius en els comptes de Grifols, el supervisor borsari li demana que publiqui en els propers dies un detall de l'Ebitda i dels deutes financers nets al tancament de 2022 i 2023 de les entitats més rellevants en les quals tingui participacions no controlades.

En el cas de ImmunoTek, considera "probable" que sigui necessari reexpressar el compte de pèrdues i guanys de 2022 i 2023 per l'eventual impacte de la revisió de l'operació, perquè els inversors puguin calcular l'alçament real de la companyia.

Aquest organisme també insta a Grifols a detallar els compromisos que assumirà per adequar l'ús de les mesures alternatives de rendiment (APM), entre elles l'ebitda, als criteris fixats en l'escrit de conclusions.

Consolidar una nova governança sense la família Grifols

La crisi Grifols ha coincidit en el temps amb l'abandonament de la primera línia de Víctor Grífols Roura, l'artífex de l'expansió de la companyia, i la cessió, en un primer moment, de tot el poder executiu a les mans del suís Thomas Glanzmann.

Després va arribar la sortida dels dos únics membres de la família que formaven part de la cúpula, Víctor Grifols Déu i Raimon Grífols Roura, per traslladar tot el poder executiu a Nacho Abia.

Amb aquest últim moviment, la família Grifols consumeixi definitivament la seva sortida de la gestió per centrar-se en el seu rol d'accionistes.

Raimon Grifols i Víctor Grífols Déu continuaran formant part del consell, com a dominicals, i el suís Thomas Glanzmann, fins ara conseller delegat i president, mantindrà aquest segon càrrec.

Podrà Abia recuperar la cotització de Grifols?

La companyia va tocar màxims històrics de valoració en borsa el febrer de 2020, quan va superar els 34 euros per acció, però l'esclat de la Covid va retallar el proveïment de plasma, la qual cosa va enfonsar la seva cotització.

La tempesta borsària en la qual la multinacional porta immersa des de la publicació del primer informe de Gotham (el passat 9 de gener) ha fet caure encara més el seu valor en borsa fins a mínims històrics, per la qual cosa Abia també té el repte que Grifols remunti el vol en borsa.