Grifols ha tancat a 2022 amb uns guanys de 208 milions d'euros, un 10,4% més que al tancament de l'anterior exercici. Malgrat que la companyia està immersa en un procés de canvis i continua estreta pel deute financer, el creixement de les vendes en un 23%, sobretot gràcies als volums de plasma més grans (+25%) han fet que la companyia s'apunti un benefici superior al marcatge al tancament de l'anterior exercici fiscal. L'últim mes de la companyia ha implicat la sortida del director executiu, Steven Mayer, i l'anunci de l'acomiadament de 2.300 treballadors a tot el món. En aquesta ocasió, l'empresa farmacèutica catalana ha aconseguit 208 milions d'euros en el que ha estat un dels exercicis més complexos a causa de la conjuntura econòmica actual.

La biofarmacèutica ha aconseguit elevar les vendes fins als 6.064 milions d'euros, en gran part pel bon comportament de Biopharma, el qual ha aportat 5.005 milions d'euros a les arques de la companyia. Això suposa un 31% dels termes reportats, a més de contribuir la demanda, els preus, el mix de productes i Biotest.

El deute de Grifols cau fins als 9.191 milions

Un dels llasts més grans que manté la companyia és el seu palanquejament i el deute. En aquesta ocasió, i tal com Grifols ha informat aquest dimarts, el palanquejament ha cedit fins a 7,1 vegades, i la seva posició de liquiditat ascendeix a 1.600 milions d'euros. Quant al deute de l'empresa, aquesta s'ha situat al tancament de 2022 en 9.191,3 milions d'euros des dels més de 9.300 milions que mantenien en l'anterior curs, excloent l'impacte de la NIF 16.

Quant al resultat brut d'explotació, aquest ha crescut fins als 1.198 milions d'euros, i el marge se situa en el 21% sobre ingressos. Si es té en compte Biotest, aquest indicador a creixa fins als 1.221 milions d'euros, tal com informa Grifols.

Malgrat que el rendiment comercial de la companyia ha estat positiu el 2022, aquesta continua comptant amb diversos problemes propiciats per l'estancament que va patir en l'època de pandèmia. Malgrat ser una farmacèutica, i fins i tot tenint presència a diversos mercats en l'àmbit internacional, Grifols, pel seu negoci, va viure una frenada en l'època de la crisi sanitària de la qual encara s'està recuperant. Una de les mesures que recentment va anunciar l'empresa amb la qual busquen sanejar la situació financera és el pla d'estalvi que inclou l'acomiadament de 2.300 empleats, dels quals la major part estan als Estats Units. Tal com va informar ON ECONOMIA, el pla busca estalviar uns 400 milions d'euros anuals i del total dels acomiadats, un centenar són d'Espanya.

El 2021, l'impacte de la covid-19 va portar a retrocedir en un 70,4% el benefici net de la companyia després de retallar substancialment la seva capacitat de proveïment de plasma. Aquesta matèria primera, que resulta essencial perquè la farmacèutica catalana produeixi els seus medicaments, ha anat guanyant presència novament el 2022, una cosa que ha repercutit en els beneficis de Grifols al tancament de l'exercici.

Grifols, optimista amb el qual ve

Malgrat que el deute continua sent elevat, i l'empresa està en un procés de canvis, aquesta mira amb optimisme el present exercici. Grifols espera que els seus ingressos creixin entre el 8% i el 10%, a més que entreveuen una "significativa expansió" del marge d'Ebitda fins al 27%-28%, excloent Biotest.

Es pot destacar que Grifols, com la resta de companyies del sector, s'han mogut en un entorn dominat per la volatilitat i la incertesa dels mercats financers. La conjuntura econòmica vista el 2022, i que es mantindrà el 2023, ha estat marcada per la incessant inflació a tot el món i, per descomptat, per les progressives pujades de tipus d'interès dutes a terme pels principals bancs centrals, especialment per la Reserva Federal dels Estats Units, on Grifols té presència.

Això és un altre dels punts que ha portat a l'empresa catalana a traçar un pla d'estalvi, el qual serveixi per adaptar-se a les circumstàncies actuals alhora que redueixen el deute i continua creixent en l'apartat comercial. Des de la companyia creuen que el 2022 han "complet els seus compromisos" i han pres "mesurades difícils, però necessàries per enfortir encara més l'organització", tal com han apuntat els consellers delegats Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols Roura.

L'empresa catalana contempla en el seu pla d'estalvi d'uns 400 milions anuals, a més dels acomiadaments, el tancament de o la consolidació de centres de plasma amb "baix rendiment" en el primer semestre de 2023, igual com l'has hagut en l'últim trimestre de 2022. La caiguda de la compensació al donant va caure en un 20 % en el quart trimestre de 2022 davant el seu màxim de juliol i el pla de millores operatives anunciat per la companyia s'ha marcat precisament com a objectiu continuar reduint aquests costos.