Per primera vegada, McDonald's celebrarà la seva gran convenció d'empleats, franquiciats i proveïdors fora dels Estats Units, a Barcelona. Embolicades en secretisme, 15.000 persones circularan pel recinte de la Fira de L'Hospitalet de Llobregat, entre aquest dilluns i el dimecres 11. Però la multinacional nord-americana de menjar ràpid li esperen a Espanya uns altres franquiciats, 20, que preparen una querella col·lectiva pels cobraments abusius de cànons, tal com va avançar El País i confirma la defensa dels querellants a ON ECONOMIA. "L'empresa els reclama molts més milions dels que pot guanyar, els asfixia", assegura l'advocat José Luis González-Montes, del bufet Cremades Calvo-Sotelo, que porta el cas.

El camí el va obrir fa ja vuit anys Luis Cañizares, encara que fa uns mesos es va beure l'enteniment contra McDonald's que va iniciar perquè l'empresa va deixar de proporcionar-li el material per al negoci. Segons relata Canyars a ON ECONOMIA i recull la sentència a què ha tingut accés aquest mitjà, l'empresa va deixar de donar-li el material, fins i tot les hamburgueses, quan ell va decidir sortir de la cooperativa de franquiciats COOP (de la qual McDonald's també forma part) a través de la qual es reparteixen els franquiciats el material publicitari. Ara, uns 20 franquiciats de tot Espanya, malgrat la derrota judicial de Cañizares, preparen una querella col·lectiva de la mà del despatx Cremades pel mateix motiu, que acusarà l'empresa de falsedat documental i estafa.

La jutgessa va estimar que no es pot culpar McDonald's de deixar de proveir Cañizares perquè l'encarregat del repartiment logístic de McDonald's és d'Havi Logistics, empresa vinculada estretament a la marca però que té només "un acord verbal" amb la multinacional nord-americana. Però justament del motiu d'aquesta derrota neix la querella col·lectiva. "Si la sentència reconeix que Havi no forma parteix de McDonald's i és qui ha de proveir de material, llavors a què et dona dret la firma del contracte amb McDonald's?", es pregunta Cañizares. "Jo no hauria obert una franquícia de McDonald's si sabés que l'hamburguesa no és seva ni la publicitat tampoc", remata.

Els cànons com a forma de negoci

Diversos mitjans internacionals (i els mateixos resultats de l'empresa) relaten que els cànons a les franquícies representen la major part del negoci de McDonald's al món. El mateix web de l'empresa explica que, per accedir a una franquícia és necessari realitzar una inversió financera inicial de 900.000 euros (350.000 d'ells de fons propis no finançats) i que s'han d'abonar 45.000 euros de drets de franquícia, un cànon sobre les vendes que es calcula en funció de la mida de les vendes, un royalty del 5% i un 4% de les vetes per a màrqueting i publicitat de la marca.

Segons González-Montes, del despatx Cremades, "ofeguen els franquiciats en deutes que no poden assumir". "Quan els franquiciats no poden pagar, imposen uns alts interessos al deute, que va creixent i se'ls reclamen molts més milions dels que poden pagar," afegeix González-Montes. La identitat dels altres 19 querellants no ha estat revelada, explica el lletrat i Canyars, per por de l'empresa, i tampoc no han volgut realitzar declaracions a ON ECONOMIA. "Els costos logístics d'Havi Group suposen un sobrecost d'uns 60.000 euros mensuals als franquiciats", assegura el lletrat.

A la irregularitat de la logística segons el bufet, se li afegeix la de la publicitat, que és la que precipita la querella col·lectiva. "La clàusula diu que la despesa en publicitat ho pot fer el franquiciat pel seu compte o a través de l'associació, la COOP, que també controla McDonald's", explica l'advocat, i els franquiciats que van decidir no continuar gastant aquest 4% a través de la COOP i van decidir donar-se de baixa són els que es rebel·laran contra l'empresa. "Els diners que aporten els franquiciats l'acaba utilitzant la marca per a la seva pròpia publicitat mundial", assegura. "Els franquiciats que es mouen de la línia marcada, són atacats", resumeix González-Montes.

"Una gran estafa legal"

Canyars per la seva part assegura que l'entramat de McDonald's és "una gran estafa legal" i assegura que tenen "calculada" la fórmula perquè l'empresa guanyi diners i els franquiciats perdin, encara que amb accés a un bon salari i bones condicions el puguin suportar. "El deute se't posa al mig milió molt ràpidament", assegura, "i et converteixes en el seu esclau". "Tret d'alguns elegits per l'empresa per guanyar diners, la gran majoria perden", assegura.

Cañizares va guanyar en primera instància, el 2021, McDonald's, que va ser condemnada a pagar 3,7 milions per exigir al franquiciat un pagament a la COOP que no estava recollit al contracte. Però després l'Audiència Provincial va donar per bo el recurs de l'empresa i va donar la volta a la sentència fins a condemnar Cañizares a abonar 1,2 milions d'euros. A Itàlia, l'autoritat antimonopoli AGCM va amenaçar amb multes de fins al 10% de la facturació a l'empresa nord-americana per clàusules abusives, però la investigació es va concloure amb el compromís de l'empresa de retirar algunes d'aquestes condicions, va informar Reuters, el juny de 2022.

A Espanya, hi ha uns 600 establiments de McDonald's, només 50 d'ells de l'empresa i 120 en mans de franquiciats, amb una mitjana de 4,5 locals cada un. Si es confirma la querella col·lectiva amb 20 demandants, podria ser un cas que enfrontés a l'empresa amb una sisena part dels franquiciats. A la convenció han d'assistir unes 15.000 persones de 135 països i no es donen gaires detalls dels continguts. "S'explica com va l'empresa a nivell mundial, però hi ha molta confindencialidad", expliquen fonts de restauració de Fetico, sindicat majoritari en McDonald's. 

Una convenció i diverses polèmiques

Cañizares, per la seva part, recorda el seu primer i únic viatge a una convenció als Estats Units. "Havies de pagar 600 euros si ets franquiciat", relata, encara que ell va assistir durant els seus primers anys com franquiciat, fa ja més de 20 anys. "Els franquiciats que van són els nous o els que necessiten un favor. Aplaudeixes el CEO, t'apropes als mànagers o directius de l'empresa, l'amiguisme funciona bé, i després tornes a les teves misèries. De vegades vas una estona i aprofites la resta del temps per fer turisme", relata.

La batalla que presenten els franquiciats espanyols, amb tot, no és l'única que lliura la multinacional. Divendres, va anunciar la compra dels 255 restaurants d'Israel al franquiciat únic Alonyal després de reconèixer que el seu suport al país durant els brutals atacs contra la Gaza afecta el seu negoci. Des de començament d'any, les accions de McDonald's s'han devaluat un 10%. El maig de l'any passat, McDonald's va ser multada per tenir de menors i fins i tot un nen de 10 anys treballant als Estats Units.