José Ignacio Goirigolzarri es queda en exclusiva la vicepresidència de CECA, la patronal de les antigues caixes d'estalvi, de la qual formen part entitats com CaixaBank, Unicaja o Abanca. Durant 2021 el president de CaixaBank va compartir aquest càrrec amb Braulio Medel, que llavors era president de la Fundació Unicaja, i Gregorio Villalabeitia, que aquest exercici era president de Kutxabank.

Però els esdeveniments dels últims mesos han provocat canvis a la més alta cúpula de CECA. Medel va deixar la presidència de la Fundació Unicaja l'estiu passat enmig dels dubtes sobre la seva idoneïtat per al càrrec, la qual cosa el va obligar a renunciar també dels càrrecs que tenia en altres associacions o patronals, com a CECA.

Per formar part del consell d'administració de CECA s'ha de tenir un càrrec en un banc associat o en una fundació bancària, expliquen fonts financeres. Per aquesta raó, Villalabeitia també surt de la cúpula, ja que va deixar la presidència del banc basc a finals de 2022 després que Kutxabank n'anomenés a Antón Arriola número un.

Després d'aquestes dues sortides, la Confederació Espanyola de les Caixes d'Estalvi (CECA) ha decidit reduir la vicepresidència a una persona davant les tres que la compartien el 2021 o les quatre de 2020. Els estatuts de la patronal bancària no estableixen que sigui obligatori tenir algú assumint aquest càrrec, però si el veuen recomanable per si s'absenta el president, afegeixen aquestes fonts.

La presidència de CECA l'assumeix Isidre Fainé, que és president de la Fundació bancària 'La Caixa', des de 2010. La seva última reelecció, per sis anys, va ser el 2018, per la qual cosa romandrà en el seu càrrec fins a 2024. L'any que ve, els membres del consell han de decidir si el català continua mantenint la presidència, una cosa que podria passar perquè el càrrec és prorrogable.

A més de la vicepresidència, la CECA ha realitzat altres canvis, ja que ha renovat i ampliat el nombre de vocals de quatre a cinc. Segons recull el seu últim informe executiu, romanen Manuel Azuaga (que és president d'Unicaja i de Cecabank), Juan Carlos Escotet (el número u d'Abanca) i José Pla Barber (president de Caixa Ontinyent).

Però s'incorpora com a vocal de CECA, Francisco Serrano, que és el nou president d'Ibercaja des de 2022 en substitució de José Luis Aguirre Loaso, que va renunciar al càrrec en complir 75 anys. Abans era Loaso qui representava l'entitat amb seu a Saragossa en l'esmentat consell. Així mateix, se suma un cinquè vocal, Antón Arriola (el nou president de Kutxabank), ja que el seu predecessor, com s'ha comentat abans era vicepresident.

L'AEB també renova quatre membres del consell

L'Associació Espanyola de Banca (AEB) també ha renovat a una part del seu consell l'últim any, en concret ha canviat la presidència i a uns altres tres membres, segons es desprèn de la memòria de 2022. La presidència, que fins a 2021 estava en mans de José María Roldán, ara l'ostenta Alejandra Kindelán.

Però també hi ha hagut ball de butaques en el Banc Santander, Deutsche Bank i Citibank. El banc càntabre compta des de gener de 2023 amb un nou conseller delegat, Héctor Grisi, que ara ha entrat a formar part també del consell d'AEB com a vocal titular. En representació d'aquesta entitat, la més gran per actius en aquesta patronal, hi ha dos membres, ja que també és present António Simões, que és el CEO de Santander Espanya.

Com a representant de Deutsche Bank entra com a vocal Iñigo Martos Blázquez, que és el nou conseller delegat de la filial espanyola del banc alemany, abans estava José Manuel Mora-Figueroa que va cessar el setembre com a conseller executiu de l'entitat. El tercer canvi arriba de la mà de Citibank Europe, Pedro López-Quesada va agafar les regnes de l'entitat el mes passat de gener en substitució de Bill Van Dyke, que era president fins aquesta data, la qual cosa ha fet que també hi hagi rotació en el consell d'AEB.

A més dels ja esmentats, formen part d'aquest consell Carlos Torres i Pello Xabier Belausteguigoitia en representació de BBVA (és juntament amb Santander l'únic banc que té dos membres atès el seu pes); César González-Bueno, conseller delegat de Sabadell; María Dolores Dancausa, CEO de Bankinter; José Luis Acea de Banca March; Ignacio Juliá d'ING; Mateo Velasco de Banco Caminos; Cecilia Boned de BNP Paribas i Francisco Javier del Pueyo Cortijo, de Banca Pueyo.