El gegant britànic del retail JD Sports ha oficialitzat la intenció de controlar la totalitat dels establiments Sprinter davant de la Borsa de Londres. La companyia de Pentland Group, un dels grups de moda esportiva més grans del Regne Unit, adquirirà el 49,9% que encara no controlava del grup Iberian Sports Retail Group, propietari de Sprinter. La compra es realitzarà amb el pagament de 500 milions d'euros a la portuguesa Sonae i la família il·licitana Segarra, cofundadors de l'ensenya, a través del seu patrimonial Balaiko Firaja Invest.

L'operació reforça la posició de lideratge del grup britànic, de manera que controlarà amb el control d'Iberian Sports Retail Group (ISRG) gestionarà més de 460 tendes a tot Europa, incloses JD en Iberia, Sprinter a Espanya, Sport Zone a Portugal i Aktiesport i Perry Sport als Països Baixos. Iberian Sports Retail Group també té una participació del 98% en el negoci online Deporvillage i una participació del 50,1% en el negoci d'equips de fitness Bodytone. ISRG té 12.000 persones empleades i 4 botigues online. En els últims anys ha dut a terme un important pla d'expansió a la península Ibèrica. El seu volum ha assolit el seu principal competidor, la cadena francesa Decathlon.

Aquesta dimensió es tradueix en un valor comptable destacable. A l'últim exercici fiscal (tancat a 31 de gener de 2023), Iberian Sports Retail Group va facturar 1.239 milions d'euros, amb uns beneficis consolidats abans d'impostos de 96,6 milions. El valor dels seus actius es xifra en gairebé 768 milions d'euros, segons dades proporcionades aquest divendres per JD Sports, grup que haurà d'aprovar l'operació d'adquisició en la junta d'accionistes prevista per al mes vinent de setembre. En aquest sentit, Pentland Group ha assegurat que compta amb el suport de totes les parts per tancar la compra durant el mes d'octubre vinent. Les dades anuals, que estan pendents de la corresponent auditoria, suposen un increment de 200 milions en el volum de vendes respecte de 2022, és a dir, un 19,28%.

En un comunicat, Régis Schultz, conseller delegat del grup, ha posat èmfasi en "els avantatges de comptar amb sòlids conceptes complementaris per recolzar la nostra estratègia de creixement global 'JD first'". Considera que "ISRG és una empresa de gran èxit i un dels líders del comerç detallista esportiu en Ibèria. Apropant els dos negocis, existeix un potencial significatiu per accelerar el creixement". També ha agraït a Balaiko i Sonae, "les seves importants contribucions al negoci durant el nostre temps com a socis".

El grup britànic JD Sports Fashion va entrar en el capital de Sprinter el 2011, amb la compra del 50,1% de la cadena espanyola, per 20 milions d'euros. L'operació es va fer a través d'una ampliació de capital d'ISRG. Els seus propietaris, la família Segarra, que va fundar la cadena a Elx a començaments dels anys 80 del segle passat, i la família Bernad, que va estar present des de mitjans dels noranta, van optar per quedar-se en minoria. Fins que a finals de 2018, la família Bernad va decidir sortir del capital, després de l'acord amb la portuguesa Sonae.

Expansió internacional

A començaments de febrer, el gegant britànic de distribució esportiva va anunciar que arrencava un agressiu pla de creixement a tot el món que implicarà obrir entre 250 i 350 botigues cada any fins a 2027. La companyia va anticipar que realitzarà una inversió d'entre 500 milions i 600 milions de lliures anuals (565 milions i 678 milions d'euros). La finalitat de l'empresa de moda és expandir-se, especialment als mercats on actualment té una presència més baixa. Amb les noves obertures, des de JD Sports preveuen elevar a doble dígit la seva quota de mercat en regions clau i també el seu marge operatiu.