Les reaccions del Govern d'Espanya després de l'anunci de la marxa de Ferrovial es continuen succeint dos dies després des que l'empresa fes pública l'esmentada operació. Sembla clar que a l'Executiu liderat per Pedro Sánchez no li ha agradat la decisió de la constructora presidida per Rafael del Pino. Nadia Calviño, María Jesús Montero, Luis Planas o Ione Belarra han estat només algunes de les veus autoritzades del Govern que s'han pronunciat sobre la 'fuga' de Ferrovial. La ministra d'Economia ha estat la més taxativa amb la mudança de l'empresa d'Espanya als Països Baixos.

Nadia Calviño va expressar durant la jornada d'ahir que Ferrovial "li deu tot a Espanya", al·ludint a la seva "falta de compromís" en decidir sortir del país del qual és origen i apostar per un salt als Països Baixos. Per a la vicepresidenta primera del Govern espanyol, la decisió presa per Del Pi és "errònia". Un dia més tard, la ministra d'Economia ha tornat a criticar la decisió de Ferrovial, que, amb el seu salt al país neerlandès, busca enfortir la seva marca i intentar fer el salt al mercat de valors dels Estats Units. Durant la jornada d'avui, Nadia Calviño ha comentat que el Govern d'Espanya analitzarà totes "les implicacions i detalls" de la decisió de la constructora.

En línia amb l'expressat ahir per Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, qui va demanar a Ferrovial una explicació més detallada, "ja que Espanya està rebent moltes inversions estrangeres".

Ferrovial ha generat el dubte de si se n'aniran més empreses

En una entrevista en Onda Cero, la vicepresidenta primera ha mantingut el discurs projectat ahir, i ha expressat que Ferrovial és una empresa "que li deu tant a Espanya" que el que hagi pres la decisió de sortir del país demostra "el poc compromís" amb la nació. De base, Ferrovial va deixar clar que mantindrien les seves inversions en el país, a més que aquest continuaria sent un dels punts principals de la captació de talent. Malgrat això, el fet que la firma constructora hagi pres la decisió de traslladar la seva seu social als Països Baixos no acaba d'encaixar entre els ministres.

Calviño ha defensat aquest dijous que "a les empreses els ha anat molt bé amb aquest Govern", i ha assegurat que ha rebut missatges de diversos empresaris que no volen que hi hagi un canvi en l'Executiu nacional, mitigant la possibilitat que hi hagi altres companyies que segueixin el mateix camí de Ferrovial. Malgrat que en les últimes hores hi ha hagut diversos comentaris sobre la possibilitat que hi hagi companyies que decideixin sortir del país, des del Govern mantenen la calma. De fet, durant la jornada d'ahir, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va expressar que "les condicions jurídiques, econòmiques i d'estabilitat amb molt importants" a Espanya.

Espanya viu un moment rècord d'inversió estrangera

I en aquestes, i arran del comentat tant per Planas com per Montero ahir al matí, Calviño també ha incidit que la decisió de Ferrovial arriba en un moment en què la inversió estrangera està fent impacte en l'entorn empresarial espanyol. En aquest sentit, la titular d'Economia creu que "és paradoxal" que la decisió de la companyia de Del Pi arribi en un moment amb rècord d'inversió estrangera i bones xifres econòmiques. "S'estan atraient inversors estrangers, però això és encara més xocant que aquest tipus d'anuncis", ha afegit la vicepresidenta primera del Govern d'Espanya.

Calviño, igual com ho van fer els seus homòlegs ahir, ha enaltit la posició del país com un focus d'atracció inversor. Ferrovial manté la idea de traslladar la seva seu social als Països Baixos, en la que és una de les decisions més controvertides dels últims anys, tant pel calat de la companyia, com de moment en el que s'ha donat. Es pot destacar que la firma de Del Pi compte amb un accionariat majoritàriament estranger, del qual, el 93% té presència als Estats Units. Alhora, el mercat nord-americà és un dels més puixants de la firma espanyola, mantenint diversos projectes i clients a la seva cartera.

El Govern, com també ho va expressar Ferrovial, dona per fet que les inversions i els llocs de treball de la companyia a Espanya no han de preocupar. Malgrat això, la sortida del país de la companyia ha iniciat un debat que va des del compromís de l'empresa amb el país fins a la cura de l'Executiu cap a les empreses més potents de l'escenari empresarial espanyol.