La Fiscalia alemanya ha registrat les oficines de Volkswagen per presumptes irregularitats. L'organisme fiscal de Brunschwig ha dut a terme diversos registres a les oficines de la companyia automobilística a la seva seu de Wolfsburg, al nord d'Alemanya, per presumptes pagaments de salaris excessius a membres del comitè d'empresa que implicarien un tracte de favor contrari a la llei.

Segons publica el diari alemany, Handelsblatt, els registres es van dur a terme dimarts passat durant diverses hores a les oficines del consell d'administració de Volkswagen, així com en sales del comitè d'empresa i del departament jurídic del fabricant de vehicles. "El rerefons d'això són els pagaments salarials als membres del comitè d'empresa en violació de la prohibició de favoritisme en la Llei de Constitució d'Empresas", va explicar un portaveu de la Fiscalia.

Així mateix, es van registrar quatre domicilis privats "no relacionats" amb el fabricant d'automòbils. Segons el diari alemany, l'ordre de registre assenyala que a la primavera de 2019 representants autoritzats del grup van convèncer suposadament dos jutges del tribunal laboral de Brunschwig perquè certifiquessin acords amb els comitès d'empresa a fi de donar aparença legal als procediments.

Des de fa anys s'investiga si Volkswagen ha estat pagant sous excessius a membres del comitè d'empresa. Davant d'aquestes sospites i com a mesura de precaució, el fabricant alemany d'automòbils va retallar el 2017 els salaris de més d'una desena de membres del comitè que ocupaven càrrecs directius.

Un error informàtic obliga a parar la producció

Paral·lelament, un error informàtic registrat aquest dimecres a la xarxa de Volkswagen a la seva seu mundial de Wolfsburg va paralitzar durant diverses hores la producció dels seus vehicles al país. No obstant això, segons ha informat Handelsblatt, el problema no ha estat exclusiu de la seu central, sinó que també ha afectat altres plantes del grup fora d'Alemanya.

La companyia ha informat que el problema s'ha solucionat aquesta matinada i que la xarxa torna a ser estable, d'acord amb les últimes informacions publicades pel diari germànic. "La xarxa de producció mundial està en funcionament i s'espera que la producció segueixi endavant segons el previst. Els sistemes individuals encara poden veure's afectats durant una fase de transició", ha assenyalat el fabricant alemany de vehicles.

Ara per ara es desconeixen les causes d'aquest error, encara que es descarta de moment que s'hagi degut a un atac informàtic. Un portaveu de la companyia va assenyalar a Reuters que "és poc probable que un atac extern sigui la causa del mal funcionament del sistema". Segons recull Reuters, la interrupció de la producció va afectar les plantes alemanyes d'Emden, Osnabrueck, Hannover, Dresden i Zwickau, així com les fàbriques de components de Brunschwig, Kassel, Chemnitz i Salzgitter.