La inflació i les pujades de tipus d'interès han fet que les llars redueixin els seus estalvis i sol·licitin més crèdit per consumir, però la financera de Santander i El Corte Inglés (on el banc que presideix Ana Botín controla un 51% i els grans magatzems el 49% restant) no s'ha beneficiat d'aquesta pràctica i ha obtingut el seu pitjor resultat en una dècada, des que van firmar l'aliança el 2013.

Santander detalla en els seus comptes de 2023 que Financera El Corte Inglés va obtenir un benefici de 42 milions d'euros a l'últim exercici, 41 milions a Espanya i un milió a Portugal, els únics dos mercats en els quals opera l'empresa tèxtil. Es tracta d'un 30% menys de benefici que el 2022.

La caiguda del resultat és significativa perquè els negocis de finançament al consum han estat dels pocs que han crescut el 2023. Si bé és cert que les contínues pujades de tipus (deu entre juliol del 2022 i setembre del 2023) han enfonsat la concessió d'hipoteques a Espanya, al contrari, han fet créixer la demanda de crèdit per poder viatjar, comprar una rentadora o pagar un cotxe.

En concret, la caiguda en la concessió de préstecs hipotecaris va ser del 22% el 2023, segons dades de l'INE, continuant una tendència a la baixa des del quart trimestre de 2022. Mentre que la concessió de crèdit al consum es va disparar un 6,5% entre el gener i el setembre, segons les últimes dades publicades per Asnef, que coincideixen amb els del Banc que Espanya, que situa la pujada en alguna cosa més del 2% fins a l'octubre.

Malgrat el context, la financera de Santander i El Corte Inglés va guanyar el 2023 menys que en tots els anys anteriors. Des que les empreses van posar en marxa la seva aliança i fins al passat 2022, el seu resultat sempre ha estat per sobre dels 50 milions, arribant fins i tot a superar els 75 milions en exercicis com 2017 o 2019. Per tant, la financera mai no havia recollit un resultat tan baix.

Per impulsar el negoci, van reinventar la targeta d'El Corte Inglés, el seu producte estrella. Des del seu llançament estava dissenyada per pagar només als grans magatzems i els comerços adherits, com les gasolineres Repsol, Campsa i Petronor. Però des de 2023 i sota un nou format, es permetia pagar a qualsevol establiment, a més de treure diners en caixers automàtics i fer compres online.

Encara que potser han estat les seves condicions les que no han acabat d'encaixar, ja que la targeta d'El Corte Inglés (que s'ha convertit en una targeta de crèdit a l'ús) comporta una comissió del 4% per retirar diners en efectiu a qualsevol caixer automàtic per un mínim de 3 euros, que se sumeixi a la comissió que ja aplica la mateixa entitat bancària.

A més, si s'utilitza en compres fora de la zona euro es cobra una altra comissió del 3% per canvi de divisa. I 5 euros per la còpia addicional de l'extracte o l'estat de compte, en cas que el titular ho sol·liciti, unes condicions que va advertir fins i tot l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) després del seu llançament.

Santander i El Corte Inglés renoven la seva aliança després de 10 anys

Santander i El Corte Inglés van renovar el seu acord comercial el mes de setembre passat. Va ser l'octubre de 2013 quan el banc i l'empresa tèxtil van firmar una aliança per deu anys, mitjançant la qual, Santander Consumer Finance (SCF), la filial de finançament al consum de l'entitat, comprava el 51% de Financera El Corte Inglés per 140 milions.

L'aliança es va tancar oficialment el febrer de 2014, i per això aquest és el primer any del qual hi ha resultats disponibles. En l'acord es va establir que, malgrat que banc càntabre tindria el control de l'entitat resultant, Financera El Corte Inglés mantindria la seva marca, plantilla i seu social, mentre que la gestió serà compartida.

També es va indicar que, passats els deu anys, El Corte Inglés podria recomprar al Santander el 51% de la Financera o bé renegociar les condicions de l'operació. Així, a finals de 2023, l'empresa que presideix Marta Álvarez va optar per la segona opció, encara que les companyies no han donat a conèixer els detalls de la nova negociació.