El guanyador de les eleccions autonòmiques en la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ja té sobre la taula la primera llista de reivindicacions empresarials a què haurà de fer front si aconsegueix ser investit com a president de la Generalitat Valenciana. Quan encara no han passat ni 24 hores des que hagi quedat descartat un tercer Govern del Botànic amb Ximo Puig al capdavant, l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) ja ha marcat les que segons el seu parer haurien de ser les seves prioritats, entre les quals destaquen el corredor mediterrani, la reforma del finançament autonòmic i la garantia de prou aigua per al camp valencià.

L'organització empresarial que presideix el navilier Vicente Boluda s'ha felicitat aquest dilluns de l'elevada participació registrada i ha donat l'enhorabona al Partit Popular de la Comunitat Valenciana per ser la força més votada en la Comunitat Valenciana i li ha demanat que promogui el respecte al paper de l'empresari en la construcció de la societat, amb especial atenció a la seva "contribució a l'estat de benestar".

Entre les prioritats que marca els AVE estan la de promoure una "reforma integral que redueixi la burocràcia i augmenti l'agilitat administrativa", advocant pel silenci administratiu positiu i la declaració responsable per a l'inici d'activitat, entre altres mesures, i el foment d'un model educatiu "excel·lent" per tenir una societat cada vegada més preparada per afrontar els reptes del futur.

L'AVE també considera essencial potenciar la sanitat, amb especial atenció a la col·laboració publicoprivada, solucionar el dèficit hídric de la Comunitat Valenciana amb una "política única i nacional de l'aigua en la que es prioritzin l'estalvi, la reutilització i, quan sigui necessari, la solidaritat".

Apostar i invertir de forma decidida en ciència, investigació, innovació i tecnologia, com a matèries clau per al desenvolupament social i econòmic de la Comunitat Valenciana, per tractar de posicionar-la com un referent nacional i europeu en aquestes àrees, també hauria d'estar entre la llista d'assumptes prioritaris d'un eventual govern amb Carlos Mazón al capdavant.

Finançament "d'una vegada per totes"

El lobby dels grans empresaris valencians també reclama que es treballi perquè "d'una vegada per totes, es reformi el model actual de finançament autonòmic per garantir els mateixos recursos per cobrir els serveis bàsics (educació, sanitat i serveis socials) en el conjunt d'Espanya".

A més, reivindica infraestructures clau per a la Comunitat Valenciana, en especial, el corredor mediterrani, i el desenvolupament dels ports, sense esmentar expressament la controvertida ampliació del Port de València, que encara ha de ser aprovada pel Govern central.

En l'àmbit energètic, l'AVE reclama avançar en la consecució d'un model energètic que permeti "ser més autosuficients, sense prejudicis ideològics", mentre que al terreny fiscal advoca per una reforma del sistema impositiu "perquè es paguin impostos raonables, que fomenti i afavoreixi la inversió i garanteixi la continuïtat i el relleu generacional en les empreses".