Els fons creditors del grup Celsa han iniciat formalment el procés per a l'obtenció de l'autorització del govern espanyol per prendre el control de la companyia, mitjançant l'assumpció de diversos compromisos, entre els quals destaca la incorporació d'un soci industrial espanyol, que ostentaria una participació propera al 20% del capital. Aquesta és una de les principals condicions que l'executiu espanyol ha fixat als fons que van obtenir el control de la siderúrgica catalana després de la sentència judicial que va desposseir la família Rubiralta de la propietat del grup.

Els creditors han manifestat també al govern espanyol el seu total compromís amb l'objectiu de sanejar i enfortir la posició financera de Celsa, amb el manteniment de la viabilitat de l'empresa a llarg termini, la presa de decisions del grup a Espanya -ara fixada a la seu de la matriu del grup a Castellbisbal (Barcelona)- i la protecció de l'ocupació i les capacitats productives en el marc del caràcter estratègic de Celsa. Per a això, com va determinar el jutge del cas, els fons hauran de designar un nou consell d'administració independent, per a la presidència del qual ja han triat la figura de l'executiu Rafael Villaseca, antic conseller delegat de Gas Natural Fenosa (actual Naturgy).

La recerca d'un soci industrial, a qui vendrien un 20% del capital, segons va informar Bloomberg, seria un requisit indispensable per aconseguir l'autorització del Consell de Ministres, ja que les entitats que passaran a controlar de forma majoritària el capital de Celsa són estrangers. Aquesta petició representaria un blindatge per a la continuïtat de l'activitat productiva i, especialment, per al manteniment dels llocs de treball, segons reafirmen també els sindicats majoritaris al grup, que té a Espanya uns 2.400 empleats, i uns 10.000, a Europa. De fet, els sindicats ja han sol·licitat un lloc en el consell d'administració del grup per a vetllar pel compliment dels compromisos que adquireixin els fons.

Els creditors també s'han mostrat disposats a treballar amb tots els implicats per garantir el compliment dels objectius comunicats pel govern espanyol, per a la qual cosa estan fomentant canals de comunicació transparents, tant amb els diferents nivells de l'Administració com amb els representants dels treballadors, segons han expressat en una comunicació difosa aquest dijous.