El Corte Inglés ha posat fre amb la creació d'outlets, les botigues especialitzades en la venda de peces de temporades passades o d'excedents de producció amb preus inferiors als productes de temporada. El grup que presideix Marta Álvarez va incrementar aquest tipus de negoci en període pandèmic, però en els últims anys s'ha vist estancat pel procés de reordenació de la seva estructura, tant de botigues com de plantilla.

El grup espanyol segueix immers en aquest pla estratègic que li ha portat a reduir el nombre de punts de venda de tots els seus negocis (retail, supermercats, segurs, etc) any rere any. En aquest sentit, segons les últimes dades que consten al seu informe no financer anual, la companyia compta amb un total de 1.750 punts de venda a tots els països on opera, dels quals 1.245 es troben a Espanya. La reducció de botigues respecte a l'exercici anterior és de 71 establiments.

En el cas dels outlets, El Corte Inglés presenta la mateixa xifra al tancament del seu últim exercici (28 de febrer de 2023) que la registrada en finalitzar l'any anterior. D'aquesta manera, té un total de 55 establiments d'aquest tipus, dels quals 54 es troben a Espanya i 1 a Portugal, el seu segon mercat més important. Si bé el retailer és líder al país amb el format outlet, de les dades es desprèn un fre en el seu creixement.

Aturada d'obertures

Les memòries anuals que recull el grup reflecteixen que la companyia va tenir un important creixement de 2019 a 2020 a les botigues amb peces d'altres temporades, passant de 50 punts de venda a 56. Des d'aleshores, i encara que l'any següent també va continuar obrint outlets a Espanya, la xifra s'ha situat per sota de l'aconseguida durant l'any marcat per la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, a l'informe anual de l'any passat, feia menció al creixement que el model outlet havia representat per al grup el 2021.

Durant aquest exercici van obrir les seves portes els outlets d'Arapiles (Madrid), Colom (València), Guadalajara (Castella-La Mancha), Itaroa (Pamplona), Marineda (A Coruña), Mijas (Màlaga), una part de San José de Valderas (Madrid) i Sevilla Est. Tanmateix, es pot destacar que quatre d'ells ja eren establiments actius que van ser transformats i remodelats per operar sota aquest tipus de negoci. "En tots ells s'ha incorporat una renovada proposta comercial que ha estat molt ben rebuda per part del públic", destacava la companyia al document.

La comparació amb la informació oferta a l'últim informe dona bon compte del fre en l'expansió d'outlets per territori espanyol, en un any en què no va sumar nous establiments. "El negoci de l'outlet continua creixent i aposta per l'ampli assortiment i la imatge cuidada que ofereix aquest format. En aquest sentit, s'ha potenciat la imatge de la cartelleria per donar més visibilitat a marques, preus i orientar millor al client", destaca el grup, que no fa menció a noves obertures.

Tancaments el 2023

Més enllà de la falta d'obertures, El Corte Inglés també ha anat tancant diferents punts de venda amb aquest format. El 2022, El Corte Inglés va baixar la persiana de l'outlet valencià de Colom, que havia anunciat l'any anterior, per centrar-se en els seus altres dos edificis comercials del nucli urbà de la ciutat. Però no és l'única botiga de què han prescindit des d'aleshores, sinó que aquest tancament l'han seguit d'altres el 2023.

D'aquesta manera, la companyia ha tancat recentment un dels outlets d'A Coruña. Es tracta del situat en el centre comercial de Marineda City, on el grup de grans magatzems comptava amb un outlet i un Hipercor. Des del 31 de juliol els clients de l'El Corte Inglés ja no poden acudir a aquests punts de venda. Quant als treballadors, no han estat acomiadats sinó que el grup va anunciar que els traslladaria a altres botigues|peres.

Així mateix, el tancament de l'outlet d'El Faro, situat a Badajoz, serà una realitat durant aquest mes d'agost. Tal com han informat mitjans locals, la companyia no acomiadarà tampoc en aquest cas cap dels empleats, que seran ressituats en altres punts de venda repartits per la ciutat. Es pot destacar també la clausura de l'outlet del centre comercial Riu Shopping (Valladolid), encara que en aquest cas no deixarà d'operar, sinó que ho farà des del centre comercial de Monasterio, ubicat en la mateixa població.

Reubicació de la plantilla

En qualsevol cas, El Corte Inglés ha posat fre en la creació d'outlets i continua amb el seu procés de reubicació dels seus treballadors. Després de tancar l'exercici 2022, el grup va assolir amb el sindicat majoritari Fetico un acord per abordar aquest pla de reordenació de la plantilla dels serveis administratius centrals i regionals, "a fi de reforçar les botigues per atendre la bona evolució de les vendes i, amb això, millorar l'atenció i el servei al client", amb el compromís del manteniment de l'ocupació.

Un procés que afectarà finalment un màxim de 2.100 empleats d'El Corte Inglés, entre ells, 630 persones majors de 59 anys. Així mateix, va acordar un pla de baixes incentivades de fins a 600 empleats a què podien acollir-se voluntàriament els majors de 59 anys fins al 31 de desembre d'aquest any. En aquest sentit, segons recull el seu últim informe financer, El Corte Inglés ha dotat d'una provisió de 30 milions d'euros per fer front a aquestes baixes.