El Ministeri de Consum ha obert un expedient sancionador a diverses aerolínies de baix cost per cobrar l'equipatge de mà, en concret a Ryanair, Vueling, easyJet i Volotea. En un comunicat, Facua (l'organització de consumidors) recorda que porta denunciant aquesta pràctica des de 2018 davant de diferents autoritats de consum autonòmiques i finalment, fa dos anys, va decidir traslladar-lo al ministeri d'Alberto Garzón, que ara ha decidit fer un pas més i, no només ha expedientat a aquestes quatre companyies, també a altres que no permeten pagaments en metàl·lic als aeroports i imposen el pagament d'una tarifa a menors i persones dependents per viatjar asseguts al costat dels amb seus acompanyants.

En un altre comunicat, el Ministeri de Consum recorda que les infraccions per les quals ha expedientat les aerolínies poden arribar a considerar-se com a infraccions greus o molt greus, i sancionar-se amb multes d'entre 10.001 i 100.000 euros, en el cas de les greus, i entre 100.001 i 1.000.000 d'euros, en el cas de les molt greus.

En el cas que el benefici il·lícit obtingut per les pràctiques infractores superés les esmentades quantitats, adverteix Consum, les sancions que s'imposin podrien assolir fins a entre quatre i sis vegades el benefici il·lícit obtingut, per a les infraccions greus, i entre sis i vuit vegades el benefici il·lícit obtingut, en el cas de les molt greus.

Facua va interposar la primera denúncia davant del ministeri pel cobrament de l'equipatge de mà l'octubre de 2021, en aquest cas la denúncia anava dirigida contra Vueling. Abans, el 2018, ja havia denunciat Ryanair i Wizz Air davant de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) pel mateix motiu, sense que cap dels dos organismes li comuniqués cap mena d'actuació sobre això.

L'associació de consumidors també ha denunciat aquestes irregularitats davant de diferents autoritats autonòmiques de consum des de fa cinc anys. Una d'elles és la Direcció General de Consum del Govern balear. De fet, aquest organisme s'ha inhibit en favor del Ministeri de Consum perquè obri expedients sancionadors contra les aerolínies, de manera que la quantia de la multa sigui ponderada pels beneficis il·lícits obtinguts en l'àmbit nacional.

El març de 2021, Balears va decidir obrir expedient sancionador a Ryanair per aquestes pràctiques a conseqüència de la denúncia interposada per Facua tres anys abans. L'abril de 2022, li'n va obrir un altre a Vueling després d'una altra denúncia de l'associació. I posteriorment, va expedientar també easyJet, Eurowings i Volotea. Però aquest any, ha decidit arxivar tots aquests expedients sancionadors perquè sigui el ministeri el que multi. En aquest sentit, Facua recorda que el Ministeri de Consum té potestat sancionadora des de maig de 2022, a conseqüència d'una modificació de la llei general per a la defensa dels consumidors.

Cobrar l'equipatge vulnera la llei

En les seves denúncies davant del ministeri i les autoritats autonòmiques de consum, Facua ve argumentant que el cobrament per l'equipatge de mà vulnera tant la legislació del sector aeri com la de defensa dels consumidors. Així, l'associació adverteix que incompleix la Llei de Navegació Aèria, on s'estableix que "el transportista estarà obligat a transportar de forma gratuïta en cabina, com a equipatge de mà, els objectes i paquets que el viatger porti amb si". Només preveu com a excepcions "raons de seguretat, vinculades al pes o a la mida de l'objecte en relació amb les característiques de l'aeronau."

D'igual forma, l'article 82 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual sigui aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, recull com a clàusules abusives totes aquelles "estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament que causin, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i les parts que es derivin del contracte", així com aquelles que "limitin els drets del consumidor i usuari", "determinin la falta de reciprocitat al contracte" i "resultin desproporcionades en relació amb el perfeccionament i execució del contracte", entre altres.

Suplement de fins a 40 euros per maleta

L'Organització de Consumidors i Usuaris revelava recentment que Ryanair, easyJet, Vueling, Eurowings, Norwegian i Wizz Air cobren un suplement d'entre 5 i 40 euros per portar maleta de cabina. Una pràctica que consideren arbitrària i que animaven a denunciar. L'OCU ha realitzat un estudi on compara les condicions que ofereixen 23 aerolínies a l'hora de vendre els bitllets als passatgers i revela que sis companyies cobren suplements per la maleta quan han venut el bitllet amb una tarifa econòmica.

A easyJet, aquest preu oscil·la entre els 7,99 i 16,99 euros amb la tarifa Estàndard. A Eurowings, costa 15 euros amb la tarifa Basic i a Norwegian, el suplement es mou entre els 7 i els 14,90 euros amb la tarifa Low Fare. Per la seva part, Ryanair cobra entre 8 i 32 euros amb la tarifa Value; mentre que en Vueling, parteix de 9,50 i assoleix els 20 euros amb la tarifa Basic i a Wizz Air, la forquilla de ganxo de preus és d'entre 5 i 40 euros amb la tarifa Basic.

Malgrat tot, aquestes aerolínies defensen que les seves tarifes estan emparades pel Reglament CE 1008/2008, que va establir la total liberalització de preus al sector del transport, explica l'OCU.