El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha volgut pronunciar-se aquest dimecres sobre el trasllat de la seu social de Ferrovial als Països Baixos atesa "l'atenció mediàtica" que ha provocat. Rodrigo Buenaventura no ha volgut entrar en detall sobre el trasllat per si mateix perquè no li "competeix" però sí sobre la cotització, ja que l'empresa que presideix Rafael del Pino ha anunciat els seus plans de debutar als Estats Units. En aquest sentit, ha recordat que no fa falta sortir d'Espanya per cotitzar als EUA i que hi ha moltes empreses que ho fan mitjançant ADR o listing.

"La nostra missió no és qüestionar la decisió, sinó assegurar-nos que s'executa conforme a la normativa, amb transparència per als inversors que són els únics que hem de protegir." Bonaventura ha destacat que el mercat de capitals europeu està "altament integrat" i té una "elevada obertura internacional". Ha assenyalat també que la CNMV no mira la nacionalitat, el passaport o el lloc de la seu social o fiscal dels emissors, només que compleixin les normes i aprecien l'obertura del mercat per a estrangeres que vulguin cotitzar a Espanya o a la inversa.

De fet, apuntava que al nostre país, "n'hi ha 11 de cotitzades no espanyoles que han decidit cotitzar aquí" i també, tres infraestructures de liquidació no espanyoles que presten serveis a emissors espanyols com si ho fossin. El president de la CNMV afirmava, per tant, "que el mercat d'accions no està fragmentat a escala de la Unió Europea, sinó al contrari", i assegura que són múltiples els exemples de companyies amb seu social en un país que cotitzen en un altre.

"Ferrovial ha esmentat diverses raons per registrar els seus valors en Holanda i cotitzar de manera primària allà i de manera secundària a Espanya, entre elles les suposades dificultats que una empresa espanyola pogués tenir si vol cotitzar també al mercat nord-americà", però Bonaventura ha recordat que hi ha nombroses companyies espanyoles que cotitzen allà a través dels ADR, que són certificats que emet un banc sobre una part reduïda del capital de l'empresa. És a dir, que als EUA cotitza una fracció de capital del que cotitza a Espanya i aquesta fracció ve determinada per la demanda dels inversors nord-americans.

"La immensa majoria de companyies de tot el món, ho fan amb aquest mètode i alguns índexs admeten els ADR, com el Nasdaq." Tanmateix, també ha destacat que existeix una altra possibilitat de cotitzar i és mitjançant listing, mantenint la seva cotització en una borsa europea."Això permet que siguin accions i no certificats sobre accions, té avantatges i requereix connexió registral a través de les entitats financeres, entre el registre europeu i nord-americà", ha explicat.

Bonaventura ha indicat que tant BME com la CNMV estan analitzant si hi ha limitacions a l'ús del listing en els dos àmbits, la forma en què es representen els valors i els mecanismes de registre indirecte en la infraestructura de cada país. També estan estudiant si connectar el sistema espanyol i nord-americà de manera més directa del que suposen avui els ADR "requereix ajustaments", que no han de ser legislatius i que assoleixi exacte tindrien aquests ajustaments, ja que encara avui no estan definits.

En tot cas, fins avui mateix la CNMV no ha rebut cap expressió d'interès d'emissors espanyols sobre la possibilitat d'un listing, ha assegurat. Per la qual cosa la decisió de Ferrovial, "és un cas nou i inèdit". Sobre això ha comentat que la Llei del Mercat de Valors porta en tramitació des de maig del 2021 i podria haver estat una possibilitat per debatre-ho. "No tinc el menor dubte que si aquesta qüestió fos rellevant per als emissors analitzarem quñe canvis són precisos per millorar la connectivitat amb el rigor jurídic necessari i amb diàleg amb la contrapart nord-americana".

Així mateix, el president de la CNMV ha expressat que "és un error pensar" que les companyies elegeixen on cotitzar partint d'on és la seva seu social, perquè la normativa és igual a tot Europa. "Preferiria que totes les empreses espanyoles cotitzin a Espanya, però no depèn de les regles de mercat, fins i tot així ens hem marcat l'objectiu d'assegurar que els mercats espanyols siguin competitius amb els mercats de primera fila en l'àmbit internacional i s'han pres moltes decisions en aquest sentit".

Per exemple, la CNMV eliminarà "els vestigis del sistema espanyol de liquidació", els coneguts com PTI, que separava el nostre mercat del sistema imperant a la Unió Europea; la nova normativa per permetre registrar SPAC o la reforma prevista per admetre els instruments de renda fixa que emeten les empreses espanyoles. "El nostre mercat no ha deixat d'evolucionar per fer-ho més àgil dins del marc normatiu europeu".