Cimic, la filial australiana del grup espanyol ACS, va anunciar aquest dimecres que ingressarà uns 464 milions d'euros (757 milions de dòlars australians) per un projecte d'enginyeria i construcció adjudicat per BHP a les seves filials Sedgman i CPB Contraactor a Austràlia. Es tracta d'una infraestructura per edificar una nova planta de trituració de BHP dins del projecte miner que desenvolupa en Western Ridge Crusher, situat a uns 21 quilòmetres de la remota localitat de Newman (nord-oest d'Austràlia), segons un comunicat publicat aquest dimecres per Cimic.

Amb aquest projecte, Cimic consolida el seu pes al sector de l'enginyeria a Austràlia, on ja treballa en altres projectes com la construcció de la presa del riu Burnett a Queensland (Austràlia), i el projecte de transmissió d'electricitat d'alt voltatge HumeLink. El març d'aquest any, Cimic va adquirir l'empresa Prudentia Engineering, amb l'objectiu de créixer en l'àmbit de la indústria química i energètica, amb especial recalcament en l'explotació de recursos naturals com el coure, alumini, liti, cobalt, níquel i urani.

Respecte al nou projecte d'enginyeria, es pot destacar que Sedgman i CPB Contractors han treballat amb BHP durant els últims 12 mesos per avançar en l'enginyeria, el disseny i l'aprovisionament a llarg termini del projecte. Es tracta d'aportar solucions integrals per al disseny i la construcció d'una nova trituradora primària de 30 milions de tones anuals (que BHP adquirirà per separat), un transportador terrestre de 12 quilòmetres, una apiladora radial i sistemes d'apilament associats, amb una capacitat de 30 milions de tones anuals.

El projecte Western Ridge Crusher és "una fita" per a la companyia BHP, que presideix Tim Day. El planejament suposa una inversió total esperada de 943 milions de dòlars. "Esperem adjudicar més de 45 milions de dòlars en contractes a empreses locals i indígenes, tant a través de compromisos directes com indirectes de BHP. Això aconseguirà un valor social significatiu per a les comunitats en les quals operem", va dir Tim Day, quan va anunciar el projecte, el febrer d'aquest any.

L'equip de Cimic començarà la construcció a finals de maig de 2024, i s'espera que la construcció sigui acabada i llesta perquè comenci la producció en el primer trimestre de l'any fiscal 2027. "La combinació única de l'experiència de Sedgman en processament de minerals de Sedgman i l'experiència en construcció de CPB Contractors proporciona als nostres clients la certesa d'un historial provat en el lliurament de grans infraestructures de procés en la indústria minera", ha recalcat el president executiu del Grup Cimic, Juan Santamaría.

Cimic està centrada en els negocis de construcció i enginyeria que inclouen a companyies com CPB Contractors, Broad Construction, Sedgman, Leighton Asia i UGL i té importants projectes a Austràlia de desenvolupament d'energies renovables, infraestructures digitals, transport sostenible, entre altres, en diversos punts d'aquest país i a Àsia.

La filial australiana d'ACS va obtenir un benefici net de 264 milions d'euros el 2023, amb uns ingressos de 10.824 milions d'euros, el que suposa un creixement interanual de 19,6%, d'acord al document. La companyia pertany a ACS, grup presidit per Florentino Pérez, des de 2014, quan va adquirir la majoria de les accions del conglomerat australià Leighton i l'any següent va canviar el nom de la companyia per Cimic (acrònim de Construction, Infrastructure, Mining and Concessions).

Per la seva part, ACS va reportar que va guanyar 177 milions d'euros (191,5 milions de dòlars dels EUA) en el primer trimestre de l'any, el 8,4% més que un any abans, gràcies a les activitats als Estats Units, que va acaparar el 57% de les vendes del grup; Austràlia, el 19 %; Espanya, el 10 %; entre d'altres.