Cepsa va registrar unes pèrdues de 297 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, davant el benefici net de 265 milions d'euros que va registrar en el mateix període de l'exercici passat, impactada per l'impost extraordinari amb què el govern espanyol grava a les empreses energètiques a Espanya i per la caiguda en els preus del cru.

En concret, la companyia va indicar que va pagar 164 milions d'euros de l'impost extraordinari en aquest primer trimestre i va carregar comptablement l'import total, que ascendeix a 323 milions d'euros en concepte pel tribut que grava amb un 1,2% les vendes de les empreses del sector el 2022 els ingressos del qual van superar els 1.000 milions anuals.

"Mal disseny i impacte desproporcionat" de l'impost extraordinari a les energètiques

El conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar, ha carregat contra el gravamen imposat pel govern espanyol i ha considerat que "corren temps incerts, sobretot als mercats energètics i en l'entorn normatiu". "El fet que l'impost extraordinari gravat a les empreses energètiques espanyoles hagi ofert a Cepsa pèrdues, segons les normes internacionals d'informació financera en el primer trimestre, il·lustra el seu mal disseny i el seu impacte desproporcionat -més del doble que els nostres principals competidors en proporció amb el benefici net- en una companyia com Cepsa que està invertint fortament en el futur energètic d'Espanya", ha afegit sobre això.

Per la seva part, el benefici net ajustat, que mesura específicament l'acompliment dels negocis, es va situar en 176 milions d'euros a tancament de març, davant els 58 milions del primer trimestre de 2022, gràcies a la millora dels marges de refinament.

Baixada del preu del cru

El resultat brut d'explotació ajustat (CCS Ebitda) de la petroliera controlada per Mubadala, el fons sobirà d'Abu Dhabi, i pel fons anglosaxó privada Carlyle, es va situar en els 556 milions d'euros en el primer trimestre d'aquest exercici, davant 605 milions d'euros en el mateix període de 2022. Aquest descens del 8% en el seu Ebitda ajustat es va deure, principalment, a la baixada dels preus del cru i de la producció de refinament a conseqüència de les parades programades de manteniment en ambdós parcs energètics de Huelva i Camp de Gibraltar, circumstàncies que van minvar els marges de refinament i els positius resultats de la seva àrea Commercial & Clean Energies.

Aquests resultats es van donar per a Cepsa en un entorn marcat per la caiguda en els preus del cru, amb una mitjana de 81,3 dòlars per barril durant el trimestre, davant els 101,4 dòlars en el primer trimestre de 2022 i 88,7 dòlars en el quart trimestre de l'any passat, encara que els marges de refinament es van incrementar durant el trimestre, situant-se el marge mitjà de la petroliera en 11,1 dòlars per barril, davant els 2,2 dòlars en el primer trimestre de 2022 i 8,7 dòlars en el quart trimestre de l'exercici passat.

Mentrestant, el flux de caixa abans de variacions en el capital circulant del grup va assolir els 285 milions d'euros, per sobre de la xifra del primer trimestre de 2022 de 205 milions d'euros, impulsat principalment pels marges de refinament més grans. La xifra inversora de Cepsa va ascendir a 114 milions d'euros en el primer trimestre, davant els 89 milions d'euros del mateix període de l'any passat, destinant el 30% a negocis sostenibles, davant el 17 % del primer trimestre de l'exercici anterior.

Estratègia Positive Motion

En aquest primer trimestre, Cepsa va continuar avançant en la seva estratègia Positive Motion amb la firma d'aliances com la del desenvolupament de la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd o la creació d'una joint venture per construir la planta de biocombustibles més gran 2G del sud d'Europa amb Bio-Oils, membre del Grup Apical. Així mateix, a l'abril va renovar el seu programa de fidelització, amb el qual els seus clients podran estalviar de mitjana més de 300 euros a l'any. Durant 2022 i el primer trimestre de 2023, Cepsa va estalviar als seus clients 145 milions d'euros, gràcies als descomptes en carburants oferts per la companyia, que s'han sumat als descomptes temporals oferts pel govern espanyol.