La Cambra de Comerç de Barcelona va tancar 2024 amb uns ingressos de més de 29 milions d’euros, un 7,8% més del previst en el pressupost anual, i amb uns beneficis de poc més de 4 milions d’euros (4.076.616 euros, exactament), que també superen les previsions, segons les dades que s’han presentat en el ple ordinari de la corporació d’aquest dimarts.
En un comunicat, la institució que presideix Josep Santacreu subratlla que els resultats obtinguts el 2024 permeten “estabilitzar les finances de la Cambra i deixar enrere les pèrdues registrades en anteriors exercicis”. Els 29 milions d’ingressos de l’any passat provenen de la prestació de serveis, subvencions i aportacions empresarials. Fa uns dies, van anunciar la incorporació de Colonial com a nou soci institucional.
Amb el superàvit obtingut del 2024, el patrimoni net de la Cambra de Barcelona s’ha situat en 41,3 milions d’euros, un 10% més que al tancament de l’exercici de 2023. L’endeutament bancari de la corporació es manté en 3,1 milions d’euros.
Respecte a les inversions corrents, durant 2024 la Cambra ha destinat 1 milió d’euros a tecnologies i immobles, que representa una execució del 84% de pressupostat.
Venda de la participació a Fira 2000
La Cambra ha obtingut el vistiplau del ple per vendre en els mesos vinents la seva participació a Fira 2000, la societat encarregada de les obres en els recintes firals. Aquesta participació només és de l’1,2%. Fonts de la corporació han indicat que encara “s’està treballant aquesta venda” i no han informat de l’import. La Generalitat és l’accionista majoritari de Fira 2000 (amb un 52%) i, a continuació, va l’Ajuntament de Barcelona (24,05%), l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació i l’Ajuntament de l’Hospitalet, cadascuna amb un 7,44%.
Malgrat vendre la seva participació, la Cambra conservarà els seus “drets polítics” a Fira 2000. En el comunicat, indiquen que això “permetrà a la Cambra mantenir el seu rol, com a únic actor privat, en l’àmbit de les infraestructures firals”.
Precisament, el consell d'administració de Fira 2000 va adjudicar la setmana passada el projecte d’execució d’arquitectura i instal·lacions del nou pavelló Zero, per a l'ampliació del recinte firal Gran Via de Fira de Barcelona. El concurs públic es va adjudicar a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per les constructores FCC i Comsa, per 114 milions d'euros i un termini d'execució de 19 mesos.
El cost final de l’obra –tenint en compte les tres fases de construcció més els serveis de project management– serà de 233,2 milions d’euros, segons va informar el departament d'Economia de la Generalitat. Un cop finalitzin les obres, el nou espai firal tindrà una superfície total de 135.000 metres quadrats. Es distribuiran en un pavelló amb sales expositives i centre de congressos, vestíbul, un edifici de 12 plantes destinat a oficines i un pont central que unirà el nou edifici amb el recinte actual d'exposició de Gran Via.