CaixaBank reflecteix en els comptes de 2023 que els estalviadors espanyols tenien ganes de treure rendibilitat als seus diners. El banc ha més que duplicat el saldo dels dipòsits a termini durant 2023, en concret, l'esmentat saldo ha passat de 17.630 milions a 41.366 milions en només dotze mesos, la qual cosa suposa un augment del 134%.

La gran banca, inclosa CaixaBank, ha defensat durant tot l'any passat que hi ha productes molts de més rendibles que els dipòsits a termini quan se'ls ha preguntat si anaven a remunerar el passiu en un context marcat per alts tipus d'interès. Així, la seva oferta ha estat molt escassa i de baixa remuneració. Però no la dels fons d'inversió o les assegurances d'estalvi, on les entitats han recomanat als seus clients invertir.

Tanmateix, els balanços de la gran banca han mostrat que els dipòsits a termini continuen sent un dels productes d'estalvi preferits pels espanyols, ja que malgrat la baixa rendibilitat que han ofert les entitats, la seva contractació s'ha disparat. CaixaBank, en concret, ha captat gairebé 24.000 milions l'any passat només al nostre país.

El banc va remunerar determinats clients particulars i empreses durant els primers mesos de l'any, però al setembre ja va llançar una oferta generalitzada al 2% TAE per a tota mena de clients. CaixaBank també ha disparat la captació de dipòsits a Portugal un 57% durant l'any passat. El saldo ha ascendit des dels 8.492 fins als 13.341 milions. La seva oferta, a més, ha estat molt més generosa al país lusità, on hi ha hagut i hi ha més competència.

Així a nivell grup, el banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri registra en balanç un total de 54.708 milions d'euros de dipòsits a termini, el doble que un any abans. Mentre que l'estalvi a la vista va caure més d'un 8% l'any (fins als 330.799 milions d'euros) perquè l'entitat va motivar el traspàs dels diners cap a l'estalvi a termini, assegurances i fons d'inversió, reconeix.

Sabadell també augmenta gairebé un 60% els dipòsits a termini

A Sabadell la captació de dipòsits a termini també ha estat molt alta, del 58% a Espanya. I mostra un fort increment en l'últim trimestre de l'any, quan el banc català va llançar el compte remunerat al 2% que més endavant va millorar i porto al 6% TIN. En concret, l'entitat va captar més de 7.300 milions i ja frega els 20.000 milions, segons reflecteixen els seus comptes.