La Comissió Europea ha multat aquest dimecres a Apple amb 500 milions d'euros per pràctiques monopolístiques a la seva botiga d'aplicacions mòbils i a Meta amb 200 milions d'euros per la seva antiga obligació els usuaris de pagar una subscripció per evitar la publicitat personalitzada.

Les sancions, que s'adopten coincidint amb la negociació de la Comissió Europea amb el Govern nord-americà per buscar una sortida a la guerra aranzelària, són les primeres sota la llei de mercats digitals (DMA), la nova norma de la Unió Europea per regular el poder de mercat de les grans plataformes d'Internet.

Amb la notificació de la norma aquest dimecres s'obre un període de 60 dies perquè les companyies compleixin i, en cas de no fer-ho, Brussel·les podrà prendre nous passos per imposar multes addicionals.

"Apple i Meta han incomplert la DMA en implementar mesures que reforcen la dependència de les empreses i dels consumidors de les seves plataformes. Com a resultat, hem pres mesures fermes, però equilibrades, per fer complir la llei contra ambdues companyies, sobre la base de regles clares i predictibles," ha anunciat en un comunicat la vicepresidenta de l'Executiu comunitari per a una Transició Neta, Justa i Competitiva, Teresa Ribera.

La vicepresidenta comunitària ha insistit que "les decisions transmeten un missatge contundent i clar" i ha recordat que la llei "protegeix els consumidors europeus i estableix igualtat de condicions". Ribera, qui ha avisat que "totes les companyies que operen a la UE han de complir les lleis i valors de la UE", ha posat també en valor que la nova legislació comuna és un "instrument crucial" per "desbloquejar potencial, alternatives i creixement" perquè garanteix que els actors digitals poden operar en "mercats competitius i justos".

Les restriccions d'Apple

Brussel·les va iniciar els respectius expedients l'any passat per investigar les restriccions que imposa Apple als desenvolupadors de la seva App Store, que no poden informar els usuaris d'alternatives fora de la plataforma. Apple va fixar i va imposar nous termes contractuals als desenvolupadors i botigues d'aplicacions per accedir a algunes de les noves condicions que imposa la regulació comunitària, per exemple la provisió de tendes d'aplicacions alternatives o l'opció d'oferir les aplicacions a través de canals de distribució alternatius.

L'Executiu comunitari adverteix Apple que s'enfronta a una altra futura multa per les dificultats que imposa la competència perquè els usuaris de l'iPhone i l'iPad utilitzin alternatives a App Store, com la taxa de 0,5 euros que obliga a pagar els desenvolupadors d'altres botigues d'aplicacions mòbils.

Per contra, Brussel·les va observar que Apple ja permet als usuaris de l'iPhone instal·lar-se navegadors alternatius a Safari i Apple, i els va facilitar el canvi en la configuració predeterminada de crides, filtrat de crides, missatgeria, teclats, administradors de contrasenyes i serveis de traducció, per la qual cosa va tancar una altra de les investigacions que va obrir contra l'empresa el març de 2024.

La resposta d'Apple no s'ha fet esperar. El gegant tecnològic ha informat que recorrerà davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea la multa de 500 milions d'euros. La sanció és "un exemple més de com la Comissió Europea ataca injustament a Apple amb una sèrie de decisions perjudicials per a la privacitat i la seguretat dels nostres usuaris, perjudicials per als nostres productes i que ens obliguen a oferir la nostra tecnologia gratuïtament", ha afirmat un representant de la companyia en un comunicat. El portaveu assegura que Apple ha fet servir "centenars de milers d'hores en enginyeria i realitzat desenes de canvis per complir amb aquesta llei, que els nostres usuaris no ens han demanat".

El model 'pagar o consentir' de Meta

En el cas de Meta ha valorat el model "pagar o consentir" que va introduir la companyia en els seus serveis el novembre de 2023 i que obligava els usuaris de Facebook i Instagram a elegir entre pagar per no veure anuncis o cedir les dades personals per accedir a una versió gratuïta amb publicitat personalitzada. La sanció, per tant, s'ha aplicat mentre el model va estar en vigor, des de març de 2024, quan la DMA va començar a funcionar, i fins al novembre d'aquell mateix any.

Al marge de la multa, la Comissió ha decidit que el mercat en línia de Facebook, 'Facebook Marketplace', ja no s'ha de considerar com una gran plataforma d'internet en tenir menys de 10.000 usuaris empresarials al mes, que és el requisit que estableix la normativa.

La reacció de Meta tampoc s'ha fet esperar. La companyia nord-americana ha acusat aquest dimecres la Comissió Europea de "perjudicar" les empreses nord-americanes davant dels seus rivals xinesos i europeus. En un comunicat, el director d'Afers Globals de Meta, Joel Kaplan, ha afirmat que "no es tracta només d'una multa, (perquè) la Comissió, en obligar-nos a canviar el nostre model de negoci, imposa a la pràctica un aranzel multimilionari a Meta". Per a Kaplan, "en restringir injustament la publicitat personalitzada, la Comissió Europea també està perjudicant les empreses i economies europees".

Les noves regles de la Unió permetrien als serveis comunitaris arribar a multes de fins i tot un 10% del volum de negoci de les companyies, si bé fonts comunitàries apunten que en el càlcul han influït factors que "mitiguen" la sanció, per exemple el que la DMA amb prou feines porti un any en vigor, la qual cosa suposa un curt període d'incompliment, i la complexitat de la normativa. En concret, han determinat que es deu al "curt període" que ha transcorregut des que va obrir la investigació a Apple (el 24 de juny de 2024) i a Meta (l'1 de juliol d'aquell mateix any), han explicat fonts comunitàries a l'agència Efe.