BP ha presentat el Clúster de l'hidrogen de la Comunitat Valenciana (HyVal) a la seva refineria de Castelló. La companyia pretén invertir fins a 2.000 milions d'euros, a través d'una iniciativa que se centra en el desenvolupament de fins a 2 GW de capacitat d'electròlisi d'aquí a 2030 per produir hidrogen verd. Així ho ha anunciat Andrés Guevara, president de BP Energia Espanya aquest dimarts, en un acte al qual han assistit més de 200 persones, entre qui es trobaven la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; i l'alcaldessa de Castelló, Empara Marc.

D'aquesta manera, BP espera que la transformació de la refineria a Castelló, que inclou la producció i l'ús d'hidrogen verd, biocombustibles i energies renovables, compleixi un paper decisiu en la descarbonització. L'hidrogen verd, que es genera per electròlisi d'aigua a partir d'energia renovable, substituirà l'ús actual d'hidrogen gris a la refineria de BP, produït amb el reformat de gas natural. L'hidrogen renovable també s'utilitzarà com a matèria primera a la producció de biocombustibles, concretament combustible sostenible d'aviació (SAF). Així mateix, es preveu que la producció de biocombustibles es tripliqui, fins a assolir les 650.000 tones anuals el 2030.

Guevara ha indicat que "Hyval és clau per a la transformació de Castelló i fonamental per donar suport a la descarbonització de tota la Comunitat Valenciana. El nostre objectiu és desenvolupar fins a 2 GW de capacitat d'electròlisi d'aquí a 2030 per a la producció d'hidrogen renovable, contribuint a descarbonitzar les nostres operacions i les dels nostres clients." A més de ser utilitzat per BP a la refineria, l'hidrogen renovable també es farà servir en indústries clau de la Comunitat Valenciana difícils de descarbonitzar, com el sector ceràmic, que podrà substituir el gas natural utilitzat en els seus processos per hidrogen renovable; la indústria química, per a la producció d'amoníac verd, i el transport pesat.

Producció per fases

Per la seva part, Francisco Quintana, vicepresident de refinament de la companyia a Castelló, ha explicat que "la nostra experiència de dècades en l'operació d'infraestructures d'hidrogen de forma segura i fiable a la refineria, constitueixen un actiu de cara al desenvolupament de projectes d'hidrogen verd". Està previst que la producció d'hidrogen renovable a les instal·lacions de BP a Castelló es desenvolupi per fases.

La primera d'elles, que es preveu estigui operativa el 2027, consistirà en la instal·lació d'una planta d'electròlisi amb una capacitat mínima de 200 MW a la refineria de Castelló. En aquesta primera etapa està previst assolir una producció de 31.200 tones d'hidrogen verd a l'any. L'empresa energètica assegura que l'ús d'aquest hidrogen renovable en substitució del gas natural evitarà més de 300.000 tones d'emissions de CO2 a l'any quan s'utilitzi primer a la refineria i després en indústries termos intensives i en el transport pesat. Aquest hidrogen verd també s'utilitzarà com a matèria primera per a la producció de SAF a la refineria.

En la segona fase, que es completarà el 2030, la capacitat d'electròlisi s'ampliarà fins a assolir els 2 GW de potència neta instal·lada. L'hidrogen renovable produït podrà proveir la demanda tant regional com nacional, a més de posicionar la Comunitat Valenciana com a regió exportadora d'hidrogen verd a la resta d'Europa a través del corredor mediterrani de l'hidrogen H2Med, així com altres derivats.

Generarà fins a 5.000 llocs de treball

Segons exposa, la Comunitat Valenciana pot exercir un rol clau en el desenvolupament de l'economia de l'hidrogen, "ja que compta amb infraestructures i instal·lacions estratègiques, com són els seus ports, comptant amb una notable capacitat renovable". A més, la refineria de Castelló "disposa d'una òptima connexió amb els mercats nacionals i internacionals", la qual cosa permet recolzar la reducció d'emissions de carboni en sectors difícils de descarbonitzar, com el transport i els productes químics.

En aquest sentit, Carolina Mesa, vicepresidenta del Negoci d'Hidrogen per a Espanya i Nous Mercats en BP, ha afegit que "la producció d'hidrogen renovable serà un pas més en l'autonomia energètica estratègica d'Espanya i d'Europa". El projecte HyVal que lidera BP inclou la participació d'empreses de diversos sectors de la regió, institucions públiques i centres d'investigació i formació. Així mateix, el desenvolupament d'aquesta iniciativa generarà en el seu entorn "fins a 5.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts", assegura la companyia.

BP aspira a ocupar una posició de lideratge mundial al sector de l'hidrogen renovable amb la producció d'entre 0,5 i 0,7 milions de tones anuals d'hidrogen verd d'aquí a 2030, per a la qual cosa està duent a terme diferents projectes d'hidrogen renovable a tot el món, com en el Regne Unit, Austràlia i Alemanya.