El BioClúster d'Innovació i Salut que es projecta a l'Hospitalet i Esplugues, que aspira a convertir-se al hub biomèdic més important del sud d'Europa, generarà una facturació de 7.000 milions d'euros i 48.200 nous llocs de treball, entre directes i indirectes, segons les dades aportades aquest dimecres per Francesc Belver, primer tinent i alcalde de l'Hospitalet de Llobregat.

Barcelona & Partners, l'agència d'atracció d'inversió estrangera de l'associació Barcelona Global, va reunir més d'un centenar de representants de les administracions públiques i empreses vinculades a les ciències de vida i la salut, amb l'objectiu de promoure el projecte del BioClúster que es desenvoluparà en terrenys de l'Hospitalet i d'Esplugues de Llobregat.

El BioClúster és un projecte impulsat pels ajuntaments de l'Hospitalet i Esplugues, Hospital de Bellvitge, Universitat de Barcelona, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Hospital de Sant Joan de Déu. Compta amb el suport de la Generalitat i del govern espanyol.

L'objectiu és impulsar la investigació i la innovació biomèdica a través de l'atracció d'empreses del sector de la salut, tecnologia mèdica, biomedicina i indústria farmacèutica, per formar un ecosistema al voltant de les ciències de la salut.

Projecte urbanístic

Segons les dades aportades per Belver, el Pla de Desenvolupament Urbanístic Biopol-Gran Via preveu actuacions en una superfície de 96 hectàrees, de les quals 556.000 metres quadrats seran sòl edificable i uns altres 498.000 metres quadrats de zones verdes.

Aquest pla preservarà Can Trabal i altres masies històriques d'aquest entorn. Can Trabal tindrà una especial protecció mediambiental per garantir el seu paper de connector ecològic, i es resoldran els accessos al riu Llobregat en els dos costats de la Gran Via, aprofitant estructures existents i passos viaris que quedaran sense ús.

El BioClúster també generarà serveis a partir de la creació d'una Smart Health Community, que actualment desenvolupen els socis del projecte amb l'objectiu de millorar la salut dels ciutadans mitjançant la utilització de la tecnologia i la digitalització, i les seves aplicacions en la medicina personalitzada.

En la sessió d'aquest dimecres per impulsar el BioClúster van intervenir les alcaldesses de l'Hospitalet, Nuria Marín, i d'Esplugues, Pilar Diaz, a més de la presidenta de Barcelona Global, Maite Barrera.

Barcelona & Partners és l'agència impulsada per Barcelona Global per a l'atracció d'inversió estrangera que tinguin un gran impacte. Se centra en sectors en els quals la ciutat té una proposta de valor, com són Life Sciences, Digital Tech, Advanced Manufacturing, Climate Tech i Gaming.