L'IBEX 35 està deixant alguna sorpresa en els últims compassos de l'any. Goldaman Sachs, banc d'inversió nord-americà, es va erigir com el protagonista del principal índex borsari nacional la setmana passada. La companyia americana va obrir la setmana convertint-se en el màxim accionista de BBVA i de Banc Santander. Goldman Sachs va entrar per la porta superant a d'altres grans firmes d'inversió com BlackRock, Norges Bank o Dodge & Cox, entre d'altres.

Dos dies més tard, el banc d'inversió amb seu a Nova York tornava a ser notícia, però aquesta vegada per convertir-se en el màxim accionista d'Iberdrola. Tres grans apostes en menys de 72 hores. Goldman Sachs irrompia en la part alta del capital de tres de les quatre companyies més valuoses de l'IBEX 35. Una aposta no menor que es tradueix en una valoració de les tres posicions superior als 10.200 milions d'euros. Amb aquesta aposta, Goldman Sachs té capacitat per influir en més del 33% de l'IBEX 35.

Què busca Goldman Sachs?

Una de les preguntes que més es fa el mercat és per què. Té sentit que Goldman Sachs faci una aposta d'aquest calibre en un moment delicat per al mercat de valors? I la resposta és sí. Des del punt de vista inversor, entrar amb força en el capital de tres companyies ben assentades, que tenen una bona estructura financera i que, en el moment actual, poden créixer a nivell comercial, és una operació que a mitjà-llarg termini pot donar els seus fruits.

Segons Pablo García, director general d'Alpha Value a Ibèria i Latam, la intenció de Goldman Sachs amb aquesta aposta és "diversificar". "La situació s'està posant complexa als Estats Units i a Europa, i tens tres valors que, a priori, ho haurien de fer bé", explica l'expert. Per la seva part, Antonio Castelo, analista de iBroker.es, comenta que l'operació "no té cap particularitat especial, ja que, si mires la composició accionarial de les companyies més importants, els principals accionistes són institucionals".

Pablo García, director general d'Alpha Value, explica que "es tracta de moviments estratègics des del punt de vista non core. Es basa a tenir ben establerta la cartera d'inversió, i les tres empreses han destacat under performance. En línia amb el que comenta Antonio Castelo, el director general d'Alpha Value en Iberia i Latam creu que "no som davant de la punta d'un iceberg o que ens estem perdent alguna cosa per darrere".

Una inversió que "encaixa bastant bé"

Des del punt de vista borsari, l'operació pot sorprendre ja que són tres valors que no han destacat durant l'exercici. De fet, ara com ara, Banc Santander mostra una depreciació del 7% des de començament d'any. BBVA i Iberdrola, malgrat haver aconseguit conciliar la tendència alcista en el conjunt anual, mostren apreciacions lleugeres. BBVA creix un 1% després d'haver estat en negatiu durant gran part de l'exercici, mentre que Iberdrola s'apunta una alça del 2% des de començament d'any.

Malgrat això, Pablo García apunta que Goldman Sachs "no està invertint en sectors delicats, com poden ser-ho el real estate o el retail". "No són valors endeutats, i a més tenen una situació de balanç bastant sòlida", afegeix el director general d'Alpha Value a Ibèria i Latam. És a dir, malgrat que els valors no mostren importants alces, ni tampoc no han tingut una performance excessivament positiva, sí que són valors sòlids i importants a dos sectors que, segons Pablo García, "encaixen bé amb qualsevol inversió".

Goldman Sachs aposta per les empreses capdavanteres

Un altre punt que podria explicar l'aposta de Goldman Sachs és la 'fortalesa' que ha mostrat l'IBEX​ 35 en el present exercici. Malgrat que el selectiu nacional no ha consolidat la cotització positiva des de començament d'any, sí que ha resistit millor que els seus competidors la pressió inflacionista, i això es deu a les alces i al bon posicionament de les empreses del sector financer i energètic.

I és que, sí hi ha dos sectors que han estat protagonistes el 2022, aquests són el bancari i el de les utilities. L'escenari actual els ha afavorit. La banca, al mig de pujades de tipus i comptant amb un potencial deteriorament de la solvència i un hipotètic augment de la mora, augmentarà els seus ingressos i dilatarà marges. Pel seu costat, l'energètic, a causa de la guerra a Ucraïna, ha passat a un primeríssim pla, sobre tot el de les renovables.

I en aquests sectors, BBVA i Santander són els dos bancs més grans del país, mentre que Iberdrola és un dels màxims exponents a nivell global del sector de les renovables. Goldman Sachs ha apostat per opcions 'segures', que tenen presència a nivell internacional i una demarcació única al mercat. "És probable que Goldman Sachs hagi volgut invertir en els valors més representatius de l'índex", detalla Antonio Castelo, analista de iBroker.es. A més, "el financer, el telecom i les utilities són els sectors que més pesen a Espanya", tal com explica Pablo García.

Goldman Sachs ha sorprès fent-se fort en tres de les companyies més importants del selectiu nacional. Malgrat que el moment del mercat no és favorable, i menys amb les perspectives econòmiques que els experts ofereixen, el banc d'inversió no ha deixat passar l'oportunitat de fer-se fort a dos dels sectors de més pes al principal índex nacional. El bon repartiment de la cartera d'inversió, la bona demarcació en empreses capdavanteres, i el bon esdevenidor d'aquestes tres empreses, sobretot en el pla comercial, són alguns dels motius que han portat Goldman Sachs a créixer a la Borsa espanyola.