El preu dels diners ha pujat set vegades entre juliol de 2022 i maig de 2023, però la banca espanyola no està traslladant les pujades de tipus d'interès als dipòsits al mateix ritme que pugen els tipus. Només alguns bancs estan remunerant l'estalvi i ho fan a un nivell més lent que en èpoques passades, com els tipus també estaven al 3,75%. Així mateix, les entitats del nostre país van molt més lentes que les europees, ja que a determinats països la translació ha estat completa i aquí amb prou feines del 0,5%.

Així ho posa en relleu el Banc d'Espanya al seu Informe Anual 2022. "A Espanya, la translació a la remuneració dels dipòsits està sent fins ara, en general, més lenta del que es podria esperar d'acord amb les regularitats històriques". Des que el desembre de 2021 el Banc Central Europeu (BCE) fes fer un gir i canviés la política monetària, des d'una de més expansiva cap a una altra de més restrictiva, les entitats del Vell Continent han anat ajustant les condicions dels préstecs i hipoteques a diferents velocitats.

La diferència és "especialment acusada en els préstecs a habitatge amb revisió del tipus d'interès (les hipoteques variable), afegeix l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos. Per exemple, a Itàlia i Alemanya l'augment registrat en el cost d'aquestes hipoteques des de finals de 2021 i fins al febrer de 2023 (últim mes del qual hi ha dades disponibles) és similar al moviment del tipus d'interès de mercat de referència, mentre que a França amb prou feines s'ha traslladat al voltant del 50%.

Fonts del Banc d'Espanya expliquen que, a Espanya, s'han endurit en 200 punts bàsics les hipoteques variables des que es van començar a ajustar les decisions de política monetària, però si es compara amb altres cicles previs, el tipus d'interès hauria d'haver augmentat 300 punts bàsics. El supervisor té clar que es produirà aquesta translació, però a un altre ritme diferent del passat.

De mitjana, els tipus d'interès de les noves hipoteques per a l'adquisició d'habitatge han augmentat en un 1,9% a Europa i un 2% a Espanya, i el crèdit per al consum en un 2,2% i un 1,9% respectivament. En el finançament bancari a les empreses, l'ascens ha estat de 2,7% (2,3% a Espanya). Per la seva part, els tipus d'interès mitjans dels dipòsits a termini de les llars i de les empreses han augmentat en 1,6% i 2,6% (0,8% i 2,1% a Espanya) durant el mateix període.

La translació dels tipus d'interès de mercat al cost dels nous préstecs a les llars de l'àrea de l'euro per a adquisició d'habitatge s'és produint, en conjunt, de manera similar a l'observada en altres episodis històrics, mentre que en el cas del crèdit a les empreses està sent una mica més ràpida. En canvi, la transmissió a la remuneració dels nous dipòsits a termini està sent més lenta en el cicle actual en les operacions amb llars de l'àrea de l'euro, i similar o també una mica més lenta, depenent del termini, en els oferts a les empreses.

Aquesta menor velocitat de transmissió als tipus d'interès dels dipòsits a termini de les llars s'observa tant en els de durada de fins a un any com en els de més termini, afegeix el supervisor al seu informe. Espanya registra el menor increment entre els quatre països més grans d'Europa. En concret, l'increment al nostre país és un 0,79% inferior al de l'UEM i amb prou feines representa el 20% de la variació de l'euríbor a dotze mesos.

El BdE indica que els dipòsits a termini al nostre país amb prou feines han augmentat en un 0,50% en un any, quan l'evidència històrica diu que haurien d'haver augmentat en un 3%. "Espanya va més retardada que la resta d'Europa, només s'ha traslladat un 20% de l'augment dels tipus en dipòsits i la diferència són 79 pb". Els bancs que estan més ben capitalitzats han pujat menys el preu de les hipoteques, però també remuneren menys els dipòsits, afegeixen.

En el sistema bancari espanyol també influeix el nivell de concentració, expliquen des del Banc d'Espanya. Els resultats indiquen que, la remuneració ha augmentat menys en els sistemes on hi ha més concentració i més liquiditat, on es necessiten menys dipòsits per finançar el crèdit. "No tenen motius per pagar més dels 79 pb, que és el gap entre Espanya i la UE".

D'aquest 0,79%, la meitat s'explica perquè el sistema bancari espanyol no necessita dipòsits, ja que hi ha abundància de liquiditat. La concentració explica un altre 20%, si bé, el sistema espanyol té uns nivells de concentració després de l'onada de fusions de l'última dècada superiors a la resta del sistema bancari de la UE. "I hi ha un altre 30% que no aconseguim explicar i hem de continuar estudiant", reconeixen des del supervisor, que rebutja que tingui a veure amb l'impost a la banca o la falta de competència.

"La policia monetària es trasllada amb cert retard i pensem que totes les variables continuaran ajustant-se. Entre elles la remuneració dels dipòsits, no pensem que hagi acabat al procés de transmissió". El Banc d'Espanya constata que la velocitat és més lenta que en èpoques passades, però insisteix que s'acabarà traslladant igual.