La banca es va comprometre el febrer de 2022 a millorar l'atenció de les persones grans després de la pressió exercida pel Govern espanyol després de la forta repercussió que va tenir el moviment 'Soc gran, no Idiota' protagonitzat per Carlos San Juan. Però gairebé dos anys després, els grans denuncien que l'atenció no ha millorat prou i sobretot critiquen les treballes que posen les entitats per fer gestions en finestreta i utilitzar la llibreta d'estalvi.

Segons les dades recollits per l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) en el seu últim 'Estudi sobre digitalització i exclusió financera' u dels efectes més clars d'aquesta exclusió en els grans està en no permetre'ls fer operacions a la finestreta de les oficines bancàries, per exemple, retirades d'efectiu o pagaments de rebuts. Els bancs solen obligar els clients a fer aquestes gestions als caixers automàtics, penalitzant amb comissions els qui decideixin acudir a la caixa.

Aquesta realitat es manté malgrat el compromís del sector financer a no cobrar comissions, almenys als grans, i a donar-los atenció prioritària a les sucursals. I és que sol un 12% dels grans assenyala que sí que pot fer operacions en finestreta, mentre que un 88% declara que no. La xifra ha millorat lleugerament respecte a l'any passat, quan sol un 10% assegurava poder fer operacions en finestreta.

L'estudi, tanmateix, mostra grans diferències entre les zones rurals i les més poblades. En les de menys de 25.000 habitants el percentatge és més gran, gairebé un 22% està satisfet davant un 18,40% de l'any passat. Però a les grans ciutats, les que superen els 250.000 habitants fins i tot es produeix una lleugera baixada, passant del 5,90% de l'any 2022 al 5,80%, en aquests moments. És a dir, són menys les persones que poden operar en caixa.

EuropaPress 4215399 banc bancs entitats financeres comision comissions caixer consum
Una persona retira diners del caixer.

En aquest sentit, gairebé el 89% dels grans assenyala que el seu banc el continua obligant a fer operacions al caixer malgrat la dificultat que troba aquest col·lectiu per entendre's amb aquestes màquines, que cada vegada estan més digitalitzades. Es tracta d'un percentatge molt elevat, encara que millora respecte al 91,20% de l'any passat.

Els grans tampoc no veuen una gran millora per part de la banca respecte a la possibilitat d'utilitzar llibreta d'estalvi, un producte molt popular i d'ús preferent entre els majors per poder controlar el seu saldo i moviments. Davant de la pregunta de si pot continuar utilitzant la llibreta d'estalvi al seu banc, un 67% contesta que no, quan fa un any era un 59%.

La xifra ha empitjorat malgrat que la banca es va comprometre el març amb el Govern a continuar permetent als majors de 65 anys el seu ús. De fet, van ser les pròpies patronals (AEB, CECA i Unacc) les que van alertar que els clients estaven traslladant certa preocupació per la possibilitat que aquestes llibretes d'estalvis s'estiguessin tancant en algunes entitats.

L'enquesta d'Asufin posa en relleu que és a les grans ciutats on es nota especialment que cada vegada s'utilitza menys davant de la negativa de la banca. L'any passat les utilitzava el 41% i aquest, el 31%. A les ciutats petites de menys de 25.000 habitants es manté en el 36,30% davant el 40,40% de l'any passat.

Aquestes dades revelen que les entitats de més mida, presents a les grans ciutats de forma més intensa, estan sent més restrictives amb relació a les entitats més petites, com les caixes rurals, que mantenen aquest recurs de forma majoritària, explica Asufin.

La banca defensa que sí que ha fet millores

En un encontre organitzat aquest dijous per Asufin, l'associació bancària CECA, que representa CaixaBank o Unicaja entre altres entitats, ha assegurat que sí que s'estan fent millores per facilitar els serveis financers als grans. Segons ha revelat, actualment el 82% de les oficines bancàries ja tenen horaris ampliats per poder atendre els majors, una mesura de què s'han beneficiat 5,6 milions de persones aquest últim semestre.

I també hi ha dos milions de "sèniors" que han estat atesos en call center, és a dir, per persones que atenen per telèfon. Així mateix, l'associació ha assegurat que s'han adaptat els caixers automàtics perquè els puguin utilitzar els més grans i s'ha reduït el termini de solució de les incidències relacionades amb aquestes persones. Però no s'ha pronunciat sobre el servei en finestreta i les llibretes d'estalvi, el més criticat.