Pontegadea, el vehicle inversor d'Amancio Ortega, i la immobiliària espanyola més gran, ha reorganitzat la seva estructura societària amb la integració de les filials d'Europa continental en una mateixa firma domiciliada a Luxemburg. En concret, aquesta reestructuració societària, que va començar el 2024, permet a Pontegadea aglutinar en la seva societat de Luxemburg els actius de diverses filials europees, on no seran inclosos les d'Espanya, Portugal i el Regne Unit, segons han precisat Europa Press en fonts de la companyia.
D'aquesta forma, el vehicle inversor del principal accionista d'Inditex ha fet aquesta operació per reforçar les seves oficines a Luxemburg, ja que aquest país està ben situat geogràficament i compta amb una legislació immobiliària tradicional. A Luxemburg, Pontegadea, a més, ha efectuat diverses operacions, ja que recentment va comprar un edifici d'oficines a Mapfre i Manova, ocupat pel bufet Clifford Chance. A la mateixa ciutat, el fundador d'Inditex també va adquirir dos immobles el 2024: un per 165 milions d'euros a la firma Baltisse, i un altre per 156 milions, ubicat en la 29 Avenue de la Porte Neuve.
Pontegadea té un model de negoci que es basa en l'adquisició i gestió d'edificis no residencials -principalment oficines- ubicats majoritàriament en els centres de les principals ciutats del món.
Al marge d'oficines, el fundador d'Inditex té hotels, naus logístiques, blocs residencials o centres comercials, entre altres propietats, repartits en països com Espanya, els Estats Units, França, el Canadà o Corea.
D'aquesta forma, Ortega és l'amo de seus de gegants tecnològics com Amazon i Meta (Facebook) i propietari de mitjans de comunicació com el prestigiós setmanari britànic 'The Economist', a més de bancs i marques de luxe.
Les propietats de l'amo d'Inditex
Entre les propietats més emblemàtiques del fundador d'Inditex destaca l'edifici Royal Bank de Toronto (Canadà), adquirit el 2022 per 800 milions d'euros, sent aquest l'actiu més car de la seva cartera.
Mentrestant, Londres acull la segona propietat més cara d'Ortega, l'edifici The Post Building, adquirit el 2019 per 700 milions d'euros. L'immoble es troba a prop d'Oxford Street, i és la seu de la consultora McKinsey & Company.
La tercera propietat més valuosa és l'edifici Adelphi Building, adquirit el 2018 per 680 milions d'euros. Aquest edifici és la seu del prestigiós setmanari britànic 'The Economist', ubicat al carrer John Adam Street. Actualment, també allotja oficines de BlackRock, Spotify i Shiseido.
D'aquesta forma, Londres s'ha convertit en la ciutat favorita d'Ortega per invertir, amb prop de 14 actius immobiliaris valorats en conjunt en més de 4.200 milions d'euros, segons els càlculs realitzats per Europa Press.
En quarta posició destaca l'edifici Troy Block, un complex d'oficines situat a Seattle (EUA), comprat el 2019 per 656 milions d'euros, la seva adquisició, ha convertit Ortega en el propietari d'Amazon, després de tancar la compra de part de la seva seu central per l'esmentat import.
Així mateix, Ortega es va convertir en el propietari de Facebook aquell mateix any, després de comprar dos edificis que formen part del complex Arbor Blocks per 375 milions, on Meta té la seva segona seu principal.