ACS ha presentat el seu nou pla estratègic a través del qual estima obtenir uns beneficis d'entre 850 i 1.000 milions d'euros el 2026. La multinacional de construcció i infraestructures que presideix Florentino Pérez i dirigeix Juan Santamaría ha presentat les noves línies estratègiques del negoci davant els inversors al Capital Markets Day d'ACS celebrat aquest dimecres, que passen per un augment del creixement del 14%.

Segons les previsions del grup, espera augmentar els ingressos en un 9% anualment fins a aconseguir una facturació entre 43.000 i 48.000 milions d'euros. Les prioritats d'ACS per al període 2024-2026 seran amplificar l'estructura per aconseguir sinergies operatives i estalvi de costos, així com generar prou caixa per dur a terme les inversions desitjades i retribuir l'accionista amb un atractiu dividend.

És per això que la constructora ha dividit en tres grans àrees les seves activitats de negoci. La primera, Solucions Integrals, que ocupa el 65% dels ingressos del grup i en la qual s'inclouen les seves filials australiana i nord-americana Cimic i Turner. Una altra divisió serà Infraestructures, on tindran un paper important Abertis, Iridium, l'alemanya Hochtief i Pacific, amb un volum del 20% sobre el negoci. Per últim, Enginyeria i Construcció, conformada per Flatiron, Dragatges o Hochtief, amb una mida del 15% sobre el total del grup.

ACS repartirà 2.000 milions en dividends

Durant la presentació, Santamaría ha assenyalat que esperen "multiplicar per dos" el valor d'ACS el 2030, "la qual cosa es traduirà en un salt en la remuneració a l'accionista". Un creixement que es basarà en la diversificació de la companyia, apostant també per la inversió en segments com la transició ecològica o les infraestructures digitals.

En aquest sentit, les previsions de l'augment de generació d'efectiu serviran perquè el grup tripliqui el seu dividend cap als accionistes. D'aquesta manera, la multinacional planeja repartir uns 2.000 milions d'euros en dividends (una mitjana de 667 milions anuals), davant els 600 milions d'euros que va distribuir el 2023.

Per poder distribuir aquesta xifra, la constructora espera aconseguir un flux de caixa lliure d'entre 5.300 i 7.000 milions d'euros, dels quals entre 3.000 i 4.000 milions procediran de l'activitat de la mateixa empresa, mentre que els restants podrien obtenir-se arran de desinversions d'actius del grup. 

El capital que no es destini a dividends s'invertirà en possibles compres d'infraestructures, noves inversions en sectors en els quals encara no té presència i en ampliacions de capital de la seva filial Abertis per a continuar creixent en el sector de les autopistes (650 milions). Una part (200 milions) també s'emprarà en l'adquisició al fons Elliot del 50% de la minera Thiess.

La companyia destaca que continuarà "ampliant els seus serveis, centrats a construir la infraestructura del futur", una estratègia en la qual Turner tindrà un paper important amb la seva expansió per Europa. El grup va facturar 35.738 milions d'euros el 2023, exercici que va tancar amb una cartera de projectes de 73.538 milions d'euros.

D'altra banda, ACS ha destacat que entre els nous objectius de la companyia també es troba el de buscar una solució a la rescissió anunciada per l'Estat de Texas (Estats Units) d'un dels seus principals actius, l'autopista SH-288.

Abertis espera pagar 9.000 milions en dividends

Pel que fa a l'espanyola Abertis, el seu conseller delegat, José Aljaro Navarro, ha destacat que els objectius de l'empresa passen per elevar l'ebitda (resultat brut d'explotació) fins als 40.000 milions d'euros amb l'execució de fins a nou projectes potencials en els pròxims anys. 

Les previsions del grup d'infraestructures sosté que Abertis generarà 4.300 milions d'euros d'ebitda per a aquest exercici del 2024, la qual cosa suposa incrementar-lo un 10% respecte al 2023. En aquest sentit, el pla estratègic contempla que continuï augmentant la xifra fins a un objectiu de 6.000 milions el 2032. Una estimació tenint en compte només la cartera actual, sense altres futurs projectes.

Respecte al dividend que distribueix la concessionària d'autopistes als seus accionistes (50% ACS i 50% la italiana Mundys, Abertis continuarà aportant 600 milions d'euros fins al 2038. D'aquesta manera, la xifra total s'elevarà fins als 9.000 milions d'euros com a retribució a l'accionista. A partir d'aquest any, començarà a superar els 600 milions.