Juan Santamaría, actual conseller delegat d'ACS, serà el nou president d'Abertis, segons ha decidit aquest dimarts la junta general ordinària d'accionistes. Substituirà Marcelino Fernández Verdes, informa Europa Press.

Es tracta del quart càrrec en els últims tres anys que Santamaría assumeix agafant el relleu de Fernández Verdes, després d'acceptar el 2020 la presidència de Cimic, filial d'ACS a Austràlia; el lloc de conseller delegat del grup el mes de maig passat, i el de conseller delegat d'Hochtief, la seva filial alemanya, al juliol.

A la junta d'accionistes també s'ha aprovat el nomenament de Jonathan Kelly, a proposta de Mundys (abans Atlantia) i en substitució de Carlo Bertazzo, segons ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Kelly és la proposta del fons Blackstone, que es va aliar amb Edizione -el hòlding de la família Benetton- per prendre el control total de Mundys, i és l'actual director general d'Infraestructures de Blackstone.

ACS i Atlantia completen d'aquesta forma la renovació del consell d'administració d'Abertis, en la que la primera controla el 50% menys una acció i la segona la resta. L'any passat ja van nomenar quatre nous consellers de màxima confiança d'ambdues empreses.

Es tracta de José Luis del Valle, secretari executiu del consell d'ACS des de 1997; Ángel García Altozano, alt càrrec de la constructora també des de 1997, quan es va incorporar com a director general; Giampiero Massolo, president d'Atlantia, i Enrico Laghi, actual conseller delegat d'Edizione.

S'hi afegeixen els consellers que renovaran una vegada més els seus càrrecs: Francisco José Aljaro, conseller delegat de l'empresa; Pedro José López Jiménez, vicepresident de la comissió executiva d'ACS; i Claudio Boada, sènior advisor de Blackstone per a Espanya i Portugal.

En la junta també s'ha aprovat la reelecció de Miquel Roca -un dels set 'pares' de l'actual Constitució Espanyola i històric dirigent del CDC- com a secretari no conseller, així com el repartiment d'un dividend de 602 milions d'euros, el mateix import que va repartir fa un any, a raó de 0,66 euros bruts per acció, i davant els 875 milions d'euros o 0,96 euros per acció de 2020.