El president d'Abanca ha llançat diversos missatges aquest dilluns en relació amb l'opa del BBVA-Sabadell. D'una banda, Juan Carlos Escotet ha presumit que, mentre altres entitats estan immersos en fusions, ells han aconseguit créixer en totes les geografies espanyoles augmentant la seva quota de mercat. Per una altra, explicava que no protagonitzarà una fusió a Espanya o Portugal, on no tinguin la posició de control. I finalment, el banquer insistia que no li interessa estudiar una operació amb el Sabadell, que ajudaria el banc català a frenar l'opa del BBVA.

"No hem tingut converses formals amb el Sabadell ni ens interessa", aclaria aquest dilluns Escotet en la presentació de resultats després que el mes de maig passat es conegués que el banc que presideix Josep Oliu estava explorant una operació corporativa amb el gallec per poder així frenar l'opa del BBVA. Segons va transcendir llavors, Moncloa hauria demanat al Sabadell que estudiés alguna fusió amb una altra entitat de menor mida com Abanca, Unicaja, o ambdues, per entorpir així l'opa hostil del BBVA, que encara no ha acabat de resoldre's.

Però ja llavors, Abanca va assegurar que no volia participar en aquesta fusió. I avui el president de l'entitat ho confirmava. "Rotundament, no ens interessa una integració amb el Sabadell". En aquest sentit, assenyalava que el que Abanca ha buscat sempre és guanyar quota de mercat, fer el banc més eficient i crear valor. I integracions com la d'Eurobic "és un exemple d'això", doncs els permet reforçar la seva posició en un mercat estratègic per al grup com és Portugal.

"Anem per la desena integració i en totes hem tingut el control"

Tanmateix, Abanca no està disposat a participar en fusions on no acabi amb el control de l'entitat i una operació amb el Sabadell, no li ho permetria. Escotet recordava que ja van per la seva desena integració i en totes elles han acabat "tenint el control". Per la qual cosa no durien a terme integracions "on no tinguem control".

A més, el banquer assenyalava que ara no estan pensant en noves operacions perquè encara continuen integrant Eurobic. En qualsevol cas, la política del banc "sempre és revisar tot el que pugui passar", encara que ara, insistia "no hi ha res en cartera". Aprofitava també per destacar (fent referència a la campanya publicitària que tenen en marxa) que "mentre d'altres parlen de fusions, nosaltres busquem fusionar-nos amb els nostres clients i és el que continuem fent".

El conseller delegat d'Abanca, Francisco Botas, presumia que han guanyat quota de mercat a totes les regions espanyoles. En on ja són líders i on no, també. "Les dades que hem donat de creixement de clients d'un 12% sobre el semestre anterior parlen per si sols. I els creixements del 18% en recursos fora de balanç, o del 16% en crèdit i dipòsits, demostren el dinamisme d'Abanca en aquest entorn competitiu".

Abanca ha captat més de 72.000 clients nous en els primers sis mesos de l'any. "És molt interessant la resposta que tenen les nostres campanyes amb uns 12.500 nous clients mensuals al mercat Ibèric". En els últims dotze mesos les altes han superat les 140.000. El banc gallec va obtenir un benefici de 427,1 milions d'euros de gener a juny i va assolir una rendibilitat del 14,6%.

L'entitat va elevar el seu volum de negoci per sobre dels 134.000 milions d'euros i va guanyar quota de mercat en tots els territoris. En concret, 18 p.b. a Espanya i uns altres 208 p.b. a Portugal on acaba d'integrar Eurobic.