Amancio Ortega, empresari gallec, és considerat una de les persones més riques del món. Sempre allunyat del focus mediàtic i de les polèmiques, Ortega va néixer el 1936 a Lleó i amb 14 anys va començar a treballar com a repartidor de la camiseria Gala a la Corunya. Més tard es va convertir en comercial de l'empresa de confecció La Maja, on va conèixer la seva exdona, Rosalía Mera, i durant aquell període va començar a gestar el projecte empresarial que ara és Inditex, mundialment conegut. Però, què sabem d'Amancio Ortega, un dels empresaris més famosos del món?

1. El 1963 va crear la companyia Confeccions GOA S.A. (les seves inicials en sentit invers), dedicada a la fabricació de barnussos i bates. El negoci va créixer progressivament en aquella dècada i el 1975 va obrir la primera botiga Zara a la Corunya, on comercialitzava roba de dona, home i nen. Amb la filosofia de "no només som venedors, sinó també fabricants i distribuïdors", el 1985 es va crear el grup Inditex.

2. Zara no anava a dir-se així. L'executiu gallec volia anomenar a la botiga Zorba, en homenatge a Zorba el grec, una de les seves pel·lícules favorites. Tanmateix, a la ciutat en la qual vivia ja hi havia un bar amb aquest mateix nom, així que va decidir canviar-lo per l'actual. Ortega va jugar amb les lletres de Zorba i va sorgir Zara.

3. Inditex compta amb set marques: Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho i Zara Home i la preferida d'Ortega és Massimo Dutti. L'empresari mai no utilitza corbata, encara que les ven a la seva botiga i la seva peça estrella per vestir són les jaquetes tipus bomber.

4. Zara va invertir més de 324 milions de dòlars (uns 302 milions d'euros) l'any 2011 per obrir una botiga en el número 666 de la Cinquena Avinguda de Nova York.

5. Inditex realitza diferents col·leccions per a cada hemisferi. Els dissenyadors de la companyia estan dividits en dos departaments principals, els que treballen per a l'hemisferi nord i els que treballen per a l'hemisferi sud. Per tant, en una mateixa planta un grup dissenya la roba d'abrigar i els altres les peces més lleugeres.

Talles diferents en funció del país

6. Per adaptar-se a les múltiples nacionalitats dels seus clients, Inditex arriba a crear fins a 13 talles d'una mateixa peça en funció del país. Les de més dimensions es distribueixen als països nòrdics i les més petites als països asiàtics.

7. Amancio Ortega no ha invertit gaire en els seus cotxes personals. Pel garatge de l'empresari de 86 anys hi han passat tres cotxes: el Renault 5, el turisme model Golf de Volkswagen i un Audi A8 de tercera generació. A més, posseeix també un jet privat Global Express BD-700 de la companyia Bombardier, considerat un dels més luxosos i avançats del món.

8. El 2009 l'empresari espanyol va rebre la Gran Creu de l'Ordre del Mèrit Civil, concedida als ciutadans que han realitzat mèrits especials en l'àmbit civil, com a serveis rellevants a l'Estat o feines extraordinaris. "En consideració als mèrits i circumstàncies que concorren al senyor Amancio Ortega Gaona, a proposta del ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació i prèvia deliberació del Consell de Ministres en la seva reunió del dia 18 de desembre de 2009, vinc en concedir-li la Gran Creu de l'Orde del Mèrit Civil", va recollir el BOE.

Fundació Amancio Ortega

9. El 2001 es va crear la Fundació Amancio Ortega, una institució privada sense ànim de lucre amb seu a Arteijo (la Corunya), amb l'objectiu de promoure diferents tipus d'activitats, fonamentalment en el camp de l'educació i l'assistència social. El març de 2017, en ocasió del 81è aniversari del seu fundador, la fundació va anunciar la seva donació més important fins ara: 320 milions d'euros a la sanitat pública per combatre el càncer.

10. Els biògrafs d'Amancio Ortega destaquen com a trets fonamentals del seu caràcter l'individualisme, el gran poder d'observació i el seu perfeccionisme.

11. El directiu es refugia a El Pazo de Ancéis (la Corunya), una finca de 42.000 metres quadrats amb piscina, hort, i una granja amb vaques i gallines.