Les associacions de fabricants Anfac i les de distribuïdors Faconauto i Ganvam han publicat aquest dimecres les dades de vendes de vehicles el gener de 2023. Les matriculacions de turismes i tot terrenys van despuntar un 51,4 % el gener en comparació amb el mateix mes de 2022, fins a les 64.147.

L'augment es deu principalment que el volum de l'any anterior va ser en nivells molt baixos per la crisi dels microxips i els colls d'ampolla del transport. Tanmateix, els nivells de l'últim mes van ser encara un 25,8% per sota dels registres prepandèmia, en concret, de gener de 2020, quan es van comptabilitzar 86.443 unitats venudes.

La forta pujada experimentada a començaments de 2023 també ve motivada per les unitats que van ser comercialitzades el desembre passat i que no han estat matriculades fins a gener a causa dels problemes amb el transport de vehicles des de les fàbriques i els centres logístics fins als concessionaris. D'allà la precaució d'un sector que insta a interpretar les dades "amb perspectiva".

"No podem parlar d'un canvi de tendència perquè el context que llastava el mercat continua sent el mateix i el previsible és que, de cara als mesos següents, tornem a veure un nivell molt baix de matriculacions", assegura el director de comunicació de Faconauto, Raúl Morales.

Per la seva part, la directora de comunicació de Ganvam, Tania Puche, ha demanat de "no llançar les campanes al vol" ja que les xifres segueixen "molt per sota" de les prepandèmia i de les 100.000 unitats mensuals que, en teoria, li correspondrien al mercat espanyol per nivell de motorització, població i renda per càpita.

El Dacia Sandero el turisme més venut

"Cal tenir en compte que el de 2022 va ser el segon pitjor gener en més de dues dècades per la crisi dels xips", ha afegit Puche, pel que aquesta millora cal rebre-la "amb cautela" perquè les tensions a les cadenes de subministrament i logística "continuen presents". També Félix García, el director de comunicació i màrqueting d'Anfac, s'ha mantingut previngut i ha assegurat que veu aquest 2023 com "un any clau" per a la recuperació del sector automobilístic.

És per això que les vendes dirigides al canal de particulars "es mantenen encara molt baixes i cal veure quanta de la pujada produïda al gener es deu als vehicles que no es van distribuir en els últims mesos de 2022", ha remarcat. Al gener, tots els canals registren un augment notable davant l'any anterior, però inferior en comparació amb el mateix mes de 2020; de fet, les vendes a particulars ronden les 32.040 unitats, un 48,6 % més en termes interanuals, però un 21% menys que en prepandèmia.

Tenint en compte el tipus de vehicle, les matriculacions de comercials lleugers sumen 9.357 unitats el primer mes, un 34,8% més que l'any passat, amb un creixement a tots els canals, a excepció del dirigit a autònoms, que baixa un 4,4%. D'altra banda, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos avancen un 20,9%, amb 2.764 unitats, amb el que mantenen el ritme positiu amb què van tancar l'any anterior. Analitzant-les per separat, les d'industrials van ascendir a 2.473, un 16,2% més, i les d'autobusos, autocars i microbusos, a 291, un 83% més.

D'acord amb les taules de matriculacions d'automòbils de turisme, Toyota ha estat la marca preferida el gener, amb 6.631 unitats, seguida de KIA, amb 4.699; Seat, amb 4.421; Dacia, amb 4.238, i Volkswagen, amb 3.997. Completen el "top 10" Peugeot (3.980); Hyundai (3.464); Renault (3.436); Citroen (3.198), i Mercedes (2.837). El Dacia Sandero s'ha erigit com el model més recurrent el mes, amb 2.195 unitats matriculades, juntament amb el Toyota C-HR (1.803) i el Seat Arona (1.795).

Els electrificats en pugen més del 30%

Respecte a les matriculacions de vehicles electrificats (100% elèctrics i híbrids endollables) de tota mena, aquestes han començat l'any amb una pujada de més d'un 30%, fins a les 8.858 unitats, segons les dades de l'Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls de la Mobilitat Elèctrica (Aedive) i Ganvam.

Per tipus de propulsió, les matriculacions de 100% elèctrics (turismes, dues rodes, comercials i industrials) han crescut un 32,3 %, fins a les 4.742 unitats, mentre que les d'híbrids endollables s'han incrementat gairebé un 28%, fins a les 4.116, de les quals el 56 % al canal d'empresa. En aquest sentit, l'11,6 % de les matriculacions de turismes registrades al gener han estat de models electrificats.

Per model de turismes, el Dacia Spring E ha estat el 100 % elèctric més popular, amb 282 unitats, en tant que el Ford Kuga 2.5 s'ha alçat com a híbrid endollable més venut, amb 327. Per a ambdues associacions, el 2023 és un "any crucial" de cara a complir l'"ambiciós objectiu" de cinc milions de vehicles elèctrics el 2030, per la qual cosa insisteixen en la necessitat d'adoptar mesures fiscals que rebaixin el preu de compra, a més de millorar els plans d'incentiu.