Els fons d'inversió en renda fixa (bons a mitjà i llarg termini) es van vendre aquest any per analistes i gestors com la panacea després de patir el 2022 el pitjor any de la seva història: van tancar una pèrdua mitjana mai vista en el -8,13%. Una caiguda que s'explica per la pujada dels tipus d'interès als mercats secundaris que provoca la depreciació del preu dels bons. I és que mai no havien pujat tan de pressa els tipus des de nivells negatius o del 0% fins als actuals entorn del 3,66% per a la referència a 10 anys als Estats Units i del 3,37% al bo espanyol al mateix termini.

I a aquest reclam de l'esperat rebot als bons i, per tant, en els fons d'inversió en aquests actius s'afegeix un augment de la rendibilitat (via cupó). Per exemple, l'última subhasta de deute públic del Tresor espanyol celebrat el 20 d'abril per a la seva referència a 10 anys es va adjudicar amb una rendibilitat del 3,52%. Un guany que s'incorpora proporcionalment a l'evolució del fons d'inversió.

Però a més de la rendibilitat que paga el Tresor o l'empresa que els emet, aquests fons oscil·len als mercats financers. L'any no està sent tan tranquil que es podria esperar, ja que continua sense estar clara l'evolució dels tipus d'interès en les economies desenvolupades. Tant el Banc Central Europeu (BCE) com la Reserva Federal nord-americana (Fed) han tornat a practicar pujades de tipus en el preu dels diners fins al 5,25% per als Estats Units i en el 3,75% a l'eurozona. A mitjans d'aquest mes juny hauran de tornar a decidir si pugen o mantenen aquests nivells i els experts esperen noves alces al llarg de l'any, encara que ja moderades i descarten baixades de tipus per part de la Fed, una premissa que cobra força quan s'especula que els Estats Units pateixin una recessió econòmica severa.

La volatilitat dels tipus d'interès està gairebé garantida durant tot l'any i això afectarà la valoració dels fons de renda fixa i les seves rendibilitats. Una bona mostra d'això és l'ocorregut en els mesos d'abril i juny en què la caiguda del preu dels bons als mercats ha generat pèrdues. Així, el març passat aquests fons –d'acord amb les dades de l'Associació d'Institucions d'Inversió Col·lectiva (Inverco)- van tancar amb una rendibilitat acumulada en aquests tres mesos de l'1,15%. A l'abril, la rendibilitat de tancament de mes es col·locava en el 0,85% (-0,18%) i al maig el resultat final és del 0,93% (-0,31% en dada mensual).

Aquests fons de renda fixa han estat els més venuts per gestores i per les entitats financeres, experimentant l'increment net més gran d'entrades de capital. "El mes, les vocacions amb perfil més conservador van registrar novament augments patrimonials, continuant d'aquesta manera la tendència registrada des de principis d'any. Així, en termes absoluts, els fons de renda fixa, amb un increment de 1.263 milions, van liderar el rànquing de creixements patrimonials per categoria (12.002 milions d'euros l'any) degut exclusivament als fluxos d'entrada registrats. L'interès del partícip per aquesta categoria va tornar a veure's reflectit amb augments en totes les categories de renda fixa, tant a curt termini com a llarg termini", expliquen des d'Inverco.

L'encert del gestor

Amb aquests moviments als mercats de bons, la gestió en la compra i venda als mercats d'aquests actius és determinant per a la rendibilitat que finalment obtingui l'inversor. Per això, les diferències entre els resultats obtinguts per uns o altres fons d'aquesta categoria pot ser abismal. Dels 890 fons que es venen a Espanya en aquesta categoria, 787 són en positiu amb rendibilitats que van des del 7,4% del primer (guany obtingut en els cinc primers mesos de l'any) fins al 0,07%. Inexplicablement, més de 103 d'aquests fons estan en pèrdues en el que va d'exercici.

Però aquest tipus de fons també ha d'analitzar-se amb una visió a més llarg termini. Així, almenys veure com el gestor ho ha fet en els últims tres anys. Rafael Valera, conseller delegat de Buy & Hold, és actualment el millor gestor de renda fixa global per al mercat espanyol, entre més de 160 professionals. B&H Renda Fixa, el fons espanyol que ell gestiona, es col·loca com a líder en rendibilitat de la seva categoria tant en els períodes a tres com a cinc anys. En concret, B&H Renda Fixa aconsegueix en tres anys una rendibilitat del 17,6% davant les pèrdues del -8,2% que llança al mateix termini la mitjana dels fons de la seva categoria: Renda Fixa Global. A més, l'avantatge del fons gestionat per Rafael Valera sobre el segon d'aquesta classificació és de prop de set punts percentuals, ja que en aquest termini el número dos es queda en avenços de l'11%. L'elecció és, doncs, clau.