La inflació no ha frenat les ganes de viatjar, de fet, el nombre de turistes que ha rebut Espanya en els primers quatre mesos de l'any s'apropa ja al d'abans de la pandèmia. Entre gener i abril han passat pel país 21 milions de visitants estrangers, el 2019, un any rècord, van ser 21,4 milions. El que si ha fet la inflació és disparar la despesa dels visitants, en concret, un 14,5% en comparació amb l'últim any abans de la pandèmia, segons les dades de l'INE donades a conèixer aquest dijous pel ministre de Turisme, Héctor Gómez, i la secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo.

Fins a l'abril de 2023, els turistes van gastar un total de 25.681 milions d'euros a Espanya i la previsió del Govern és que gastin uns altres 67.600 milions d'euros durant la temporada mitjana i alta, de maig a octubre, això farà que a l'octubre ja s'hagin superat els 92.200 milions d'euros que van gastar els turistes a Espanya en tot el 2019, tres mesos abans d'acabar l'any. El que posa en relleu que el sector turístic es recupera a una velocitat de vertigen.

Quant a l'arribada de turistes, les dades que maneja el Govern espanyol també són optimistes. El ministre Héctor Gómez revelava aquest dijous que s'espera rebre com poc uns altres 52,3 milions de turistes estrangers entre maig i octubre (la millor estimació són 55 milions) que juntament amb 21 milions del primer quadrimestre sumeixin més de 73 milions de visitants en vuit mesos, per la qual cosa també es podria batre la xifra rècord de 83,7 milions de 2019 en la recta final d'any.

Espanya i França van ser el destí més visitat el 2022 en l'àmbit mundial i dels que millor es van recuperar de la pandèmia. Ambdós es van quedar a sol un 15% d'assolir les xifres de turistes internacionals de 2019, amb 71,6 i 76 milions de turistes estrangers respectivament. Tanmateix, el país gal es va quedar enrere en ingressos. Malgrat que els seus visitants van gastar 57.900 milions d'euros el 2022, una xifra rècord, a Espanya la despesa va ser de 87.061 milions d'euros, i encara va ser un 5% per sota de l'any anterior a la Covid.

Els turistes gasten de mitja al dia 173 euros

La secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo, explicava que l'esmentada despesa ha continuat incrementant-se a Espanya en l'inici d'any. De fet, la despesa mitjana diària en euros dels turistes estrangers que van visitar Espanya el 2022 va ser de 162 euros al dia. I en els primers mesos de 2023, on ni tan sols era temporada alta, la despesa mitjana diària ja era de 173 euros.

Un augment que relacionava amb la inflació i la millora d'establiments hotelers, que ha incrementat el preu de les pernoctacions. "Continuarem apostant per la qualitat encara que comporta un cost més gran. Ens volem diferenciar de les destinacions que són sensiblement més barates o low cost", indicava Morillo.

Per la seva part, el ministre de Turisme destacava que, si amb pujada de preus s'ha gastat més, és perquè "existeix una voluntat de viatjar i visitar Espanya". En aquest sentit, Goméz es mostrava convençut que si les previsions econòmiques aguanten, "tot sembla indicar que es batrà el rècord de despesa de 2019".

Quant als països emissors, s'espera un "estiu extraordinari" de visitants procedents del Regne Unit, que sempre ha estat el nostre millor mercat. En aquest sentit, explicaven que Espanya duplica la capacitat aèria d'altres països competidors, com per exemple Itàlia, i això ens beneficia. A més, les recerques i reserves en plataformes de viatges ja constaten que els britànics seran els que més ens visitin a l'estiu.

El segon mercat en termes de visites i despesa serà Alemanya. Les reserves a Espanya ja són superiors a les del 2019 i la quota de venda és superior a la dels principals competidors com Turquia o Grècia. En els primers quatre mesos de l'any, Turquia va rebre 9,5 milions de turistes estrangers i Grècia una mica més d'un milió entre gener i març, ambdós mercats recuperen els nivells prepandèmia, però encara segueixen lluny d'arribar a les xifres de turistes d'Espanya o França.

L'assignatura pendent segueix sent Xina, el país ha estat l'últim a obrir fronteres, ho va fer al març després de 3 anys totalment tancat. "Som al camí de recuperació", asseguraven el ministre i la secretària d'Estat de Turisme. El Govern celebrarà un fòrum aquest mes de juliol per reforçar llaços amb aquest país i impulsar el turisme. Doncs, si bé no va ser un mercat rellevant per a Espanya el 2019 per nombre de turistes, si ho és per despesa, es tracta del país que més va gastar abans de la pandèmia en l'àmbit mundial, en concret, 255.000 milions de dòlars.