La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha denunciat que certs operadors de la indústria camuflen oli de gira-sol amb oli d'oliva per abaratir el preu i enganyar els consumidors, segons informa en un comunicat, informa Europa Press. O sigui, el barregen per poder augmentar els seus beneficis.
L'organització agrària ha qualificat de "lamentable" aquesta pràctica i critica que certs envasadors estan barrejant olis elaborats amb diferents matèries primeres i barrejant-los fora d'Espanya, on són prohibides aquestes pràctiques, per posteriorment importar-los al mercat nacional i introduir-los en els lineals de la distribució.
UPA ha mostrat la seva indignació en detectar aquesta pràctica, ja que considera que "perjudica seriosament" els oliverers i tota la cadena de l'oli d'oliva, en desprestigiar un producte que és clau de l'agricultura espanyola.
"Entrem en un escenari d'impredictibles conseqüències per al conjunt del sector. Introduir al mercat espanyol un nou 'blend' d'olis elaborat a base de barreges d'olis de divers origen deteriora de forma indigna la imatge i l'empara d'un producte d'excel·lència com és el nostre oli d'oliva, ha de parar-se immediatament", han exigit.
UPA ha recordat que la pràctica de barrejar olis elaborats amb diferents matèries primeres no és il·legal a Europa, encara que sí poc habitual, mentre que a Espanya sí que està prohibit per la norma de qualitat de l'oli, que estableix diverses exigències als envasadors que ho fan inviable.
Diferència de 3 euros per litre
Una pràctica que sorgeix ara a causa de l'encariment de l'oli d'oliva, derivat de l'escalada de costos de producció i de la curta campanya passada per la sequera.
Alguns envasadors estan emprenent per primera vegada a Espanya aquestes pràctiques que, segons UPA, es presten a l'engany ja que volen fer passar 'gat per llebre'. "L'oli de gira-sol costa uns 3 euros menys per litre que el d'oliva. És evident per què aquests envasadors estan realitzant aquestes pràctiques", han assenyalat.
UPA ha assenyalat que aquest cas de barreges d'olis recorda al que fa anys que denuncia el sector apícola a tot Europa. "Sabem per experiència que les barreges es presten a engany i a frau, doncs és gairebé impossible comprovar si el que diu l'etiquetatge és cert. Etiquetatge el disseny del qual també busca confondre els consumidors", han remarcat des de l'organització, que ha demanat als envasadors que cessin en aquestes pràctiques i a la distribució que respecti els consumidors i no ofereixi aquest tipus de productes.
D'aquesta forma, UPA ha reclamat al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que aquesta setmana es reuneix a Luxemburg amb els seus col·legues europeus, que encapçali a la UE una proposta per prohibir aquest tipus de barreges en un producte com l'oli d'oliva.
Fa anys que el sector de l'oli d'oliva aposta per la qualitat i la diferenciació, i aquest tipus de pràctiques són, segons els agricultors, un "míssil a la línia de flotació del sector productor". "És absolutament irresponsable introduir aquesta barreja d'olis buscant millorar el compte de resultats de la indústria tant sí com no. Ni els mateixos consumidors ho reclamen, tenint en compte que la categoria superior, l'Oli d'Oliva Verge Extra (AOVE) ha continuat augmentant el seu consum en els últims anys malgrat el seu preu més important", han assenyalat.