El Tresor Públic espanyol ha celebrat aquest dimarts l'última subhasta de l'any de lletres a sis i dotze mesos, del qual ha col·locat 3.977 milions d'euros, però ha pagat per elles una rendibilitat menor, que en el cas de les primeres ha tocat mínims des de juny, i en les segones, des de maig.

I això, en un moment en el qual el rendiment dels bons sobirans cotitzen a la baixa al mercat secundari, després que el mes d'octubre assolissin màxims en dècades.

En el cas del bo espanyol a deu anys, el de referència, la seva rendibilitat va arribar a superar el 4 % davant de la previsió que els bancs centrals mantindrien els tipus d'interès alts durant més temps del previst.

Actualment, el rendiment del bo espanyol ha caigut a l'entorn del 3,3 %, després del Banc Central Europeu (BCE) decidís l'octubre passat, fer una pausa en les pujades dels tipus, la primera des de juliol de 2021, després de la reducció de la inflació.

Així mateix, el mercat espera que l'alça de les pujades dels tipus d'interès hagi tocat sostre i que els bancs centrals comencin a reduir taxes el 2024.

En aquest context, i segons les dades de la subhasta, el Tresor ha venut avui 2.817,8 milions d'euros en lletres a dotze mesos, a un interès marginal del 3,327 %, inferior al 3,630 % aplicat en la licitació del passat 7 de novembre.

L'interès marginal aplicat avui a les lletres a un any ha caigut a nivells de maig. De la mateixa manera, en lletres a sis mesos, el Tresor ha pagat una menor rendibilitat, ja que ha estat del 3,620 %, davant el 3,747 % previ, la menor des de juny.

D'aquest tipus de lletres, el Tresor ha col·locat entre els inversors 1.159,5 milions. En total, Espanya ha venut aquests 3.977 milions d'euros en lletres, un volum que s'ha situat en la part mitjana de l'objectiu previst pel Tresor, que oscil·lava entre els 3.500 i 4.500 milions d'euros.

La demanda per part dels inversors ha assolit els 8.210 milions d'euros, amb la qual cosa més que duplicat l'import col·locat.

Fonts del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa han explicat que en la subhasta s'ha mantingut l'interès dels inversors minoristes, ja que com a aproximació de la seva participació, les licitacions no competitives (aquelles en les quals només s'indica la quantitat desitjada, sense preu), que majoritàriament venen d'inversors particulars, han representat un 47 % del total.

Segons el calendari oficial del Tresor, després de la licitació d'avui, aquest dijous, Espanya tornarà a apel·lar al mercat. Oferirà obligacions de l'Estat a quinze anys; altres obligacions amb una vida residual de cinc anys i onze mesos; i altres d'indexades a la inflació amb una vida residual de deu anys.

En l'esmentada subhasta, el Tresor s'ha marcat com a objectiu col·locar entre 2.500 i 3.500 milions d'euros.

Després de les dues subhastes d'aquesta setmana, el Tresor celebrarà les dues últimes licitacions de 2023 el proper 12 de desembre (lletres a 3 i 9 mesos) i el dia 14 (bons i obligacions).

Aquesta última licitació de l'any coincidirà amb la reunió de política monetària del BCE, una cita en la qual la majoria d'analistes espera que la institució mantingui sense canvis els tipus d'interès.