El Ministeri de Treball i Economia Social ha confirmat aquest divendres als agents socials que la reforma del subsidi d'atur es farà via projecte de llei i eliminarà els subsidis parcials perquè els beneficiaris puguin cobrar el subsidi de manera íntegra, atenent així una demanda "unànime" de sindicats i empresaris. Serà el final dels subsidis de quantia parcial, aquells que reben els treballadors si la seva última relació laboral ha estat a temps parcial i que, perquè haver tingut una jornada reduïda, perceben un import més baix davant els treballadors a temps complet.

En cas de tirar endavant la reforma en aquests termes, s'equipararà la quantitat que cobraran els aturats pel subsidi, després d'haver esgotat la prestació contributiva, sense importar si estaven contractats a temps complet o parcial. Així ho han assegurat el vicesecretari general d'UGT, Fernando Luján, i el secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, a la sortida d'una nova reunió de la taula de diàleg social del nivell assistencial presidida pel secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey.

Debat polític

La decisió de Treball d'utilitzar el projecte de llei com a vehicle legislatiu per aprovar aquesta reforma contrasta amb l'intent anterior de l'Executiu de tirar-la endavant a través d'un reial decret llei, que finalment va ser tombat a les Corts amb els vots en contra del PP, Vox i Podemos. "Ara el govern espanyol farà un projecte de llei. El canvi em sembla significatiu, perquè això ja permetrà una negociació més gran amb els grups parlamentaris i ja no serà un tràmit d'extraordinària urgència, com el que va fer servir l'anterior vegada. Això també canvia la posició que tindrem nosaltres a la taula i pel que fa a les nostres peticions", ha assenyalat Luján. Els representants sindicals han subratllat que s'han produït avanços en la negociació, malgrat que encara són "insuficients", i han lamentat que Treball no hagi posat sobre la taula una proposta per escrit. En aquest sentit, esperen que els faci arribar un text els propers dies i que vagi acompanyat d'una memòria econòmica.

Respecte al final del subsidi parcial, Luján s'ha mostrat satisfet i ha declarat que "celebrem que per fi el govern espanyol hagi estat permeable i hagi acollit la petició unànime dels interlocutors socials que desaparegui la parcialitat dels subsidis. No tenia cap sentit que aquelles prestacions que venien de contractes a temps parcial acabessin tenint un subsidi a temps parcial. Ens han avançat per part del govern espanyol que aquesta situació la corregiran", ha explicat Luján.

En aquest sentit, Carlos Bravo, de CCOO, ha assenyalat que els treballadors que accedeixin al subsidi des del temps parcial cobraran l'ajuda completa, la qual cosa, segons ha valorat, tindrà "un impacte de gènere evident", ja que aquesta situació afectava fonamentalment dones. A més, Bravo ha advertit que els subsidis parcials suposen una "diferenciació injustificada per raó d'edat", ja que el subsidi per a més grans de 52 anys sí que es cobra íntegre, derivi d'una relació laboral a temps complet o parcial. "Aquest és un avanç rellevant", ha destacat el responsable de CCOO. De la mateixa manera, Bravo creu que "està en via de solució" un altre dels problemes advertits pels sindicats: la compatibilitat entre prestacions d'atur i el treball a temps parcial de fixos discontinus, "que estava generant dificultats en alguns col·lectius", com el de treballadors de menjadors escolars.

D'altra banda, el representant de CCOO ha lamentat que no hi hagi més concreció per part del govern espanyol sobre el tractament dels cinc col·lectius que vol enviar a l'ingrés mínim vital (IMV), unes 122.000 persones. "Continuen mantenint la idea que això sigui així, però han acceptat que cal regular, determinar, qui va a l'IMV i qui no", ha assenyalat Bravo. "La valoració de la reunió d'avui és que ha suposat un avenç en la negociació, però encara insuficient, perquè les propostes que hem fet per ampliar la cobertura a menors de 45 anys o per millorar els subsidis dels més grans de 52 amb una millora equiparable a la que pugui tenir la resta no han estat ateses i, per tant, és una matèria que encara hem d'abordar", ha recalcat Bravo.

No sobre l'Iprem

En aquest sentit, Fernando Luján, d'UGT, ha insistit que la quantia del subsidi dels més grans de 52 anys s'ha de millorar, mentre que ha demanat que es deixin de referenciar els imports dels subsidis a l'Indicador Públic de Rendes amb Efectes Múltiples (Iprem) i passin a estar vinculats als llindars de pobresa. "Ens sembla que l'Iprem ja no és una quantia de referència, està absolutament obsoleta i ha perdut qualsevol de les virtualitats que va poder tenir fa 20 anys", ha argumentat el representant d'UGT.