The District prepara les maletes. Next Business Exhibitions (Nebext), l'empresa organitzadora de l'esdeveniment, es planteja traslladar el congrés centrat en la inversió immobiliària a Màlaga per evitar les protestes que congrega a la seva porta el dia de la seva inauguració, segons ha pogut saber ON ECONOMIA. The District va inaugurar ahir dimecres la segona edició del certamen i, igual com va succeir l'any passat, prop d'un centenar de persones van protestar pel que consideren una trobada que fomenta la inversió immobiliària especulativa.

Aquest any, no obstant això, la destacada presència policial va impedir l'entrada dels manifestants a les instal·lacions on se celebra el congrés, una cosa que sí que va succeir en la primera edició de 2022. Malgrat això, els participants van tenir dificultats per accedir als salons i molts d'ells van ser ruixats amb pintura plàstica sobre els seus vestits i vestits, igual com va succeir l'any passat. La protesta va retardar l'obertura de l'esdeveniment en més d'una hora i va dificultar la normalitat al llarg del primer matí.

Davant d'aquesta situació, Nebext està estudiant el trasllat de la reunió a Màlaga, una plaça que considera actualment atractiva entre els professionals europeus que busca atreure al congrés. "Els principals directius no se senten gens còmodes amb les protestes i estan pressionant els organitzadors perquè celebri el congrés en una altra plaça", asseguren fonts coneixedores de les negociacions.

 

Contracte de dos anys amb Fira de Barcelona

Madrid ja compta amb fires i esdeveniments immobiliaris importants, tant dirigits al món professional com al públic en general, com a Saló Immobiliari de Madrid (Avenc) o Rebuild. Aquesta última organitzada també per Nebext. A Màlaga, per la seva part, se celebra el Saló Immobiliari de la Mediterrània (Simed), encara que està molt centrat en el residencial a la Costa del Sol. Per tant, els organitzadors consideren que un esdeveniment com The District centrat en la inversió en l'immobiliari té perfectament cabuda.

"Només el fet que Nebext tingués firmat amb Fira de Barcelona la celebració a les seves instal·lacions del certamen durant dues edicions ha impedit que aquesta segona edició ja s'hagi celebrat a Màlaga", insisteixen les mateixes fonts. De fet, per minimitzar els riscos i dificultar l'accés dels protestants al congrés, Nebext ja va sol·licitar el trasllat de l'esdeveniment al recinte de l'Hospitalet, encara que les protestes s'han mantingut.

Altres fonts consultades per ON ECONOMIA reconeixen que s'ha obert aquest debat sobre el lloc idoni per fer la reunió, encara que també subratllen que l'organització del certamen no ha pres una decisió definitiva. "Estem lluitant per mantenir The District a Barcelona", subratllen. En tot cas, a Nebext encara es recorda amb certa incomprensió com la protesta de l'any passat va comptar amb el que al seu entendre va ser l'aquiescència de les autoritats en un moment en què Ada Colau era l'alcaldessa de Barcelona.

Impacte de 21 milions d'euros

The District està cridat a ser el gran saló immobiliari per a professionals del sud d'Europa i el tercer en general, després de Mipim a Canes i Expo Real a Munic. La seva marxa suposaria un cop per a Barcelona, ja que després de les dues primeres edicions sembla consolidat i un punt de trobada anual per al sector. Aquest any ha ocupat 14.000 metres quadrats i ha reunit durant tres dies deu mil directius, dels quals més de la meitat són estrangers. L'impacte econòmic de l'esdeveniment a la ciutat s'eleva a 21 milions d'euros.

L'esdeveniment reuneix tots els actors del sector: des de fons d'inversió, fons sobirans, family office, bancs comercials, fonts alternatives de finançament o grans propietaris de terrenys, passant per les administracions, promotores, agències comercialitzadores, consultores i gestors de propietat.

En aquesta segona edició, destacats professionals del sector immobiliari a Europa seran presents al saló com Ana Estrada (Goldman Sachs), Adolfo Favieres (BlackRock), James Piper (TPG), Paul Brennan (King Street Capital), Cristina García-Peri (Contorba), Guillermo Baygual (JP Morgan) o Pere Viñolas (Colonial), entre altres.