La negociació de la reducció de la jornada de treball, una promesa realitzada pel govern de coalició que s'ha de completar el 2025, es complementarà amb un segon fòrum de negociació. Sindicats i patronal obriran una negociació bipartida -ells sols- sobre la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals el 2025, que anirà en "paral·lel" a les negociacions amb el govern espanyol. Segons ha anunciat el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, en finalitzar la primera reunió de la taula de diàleg social que aborda la reducció de la jornada laboral, sindicats i patronal "han demanat de poder dialogar bipartitamente alhora que van negociant amb el govern espanyol".

"Que avancin en diàleg bipartit i el govern espanyol anirà de manera paral·lela", ha incidit Pérez Rey, que ha subratllat que es busquen canvis profunds i "no cosmètics". Pérez Rey ha explicat que aquest tipus de diàlegs en paral·lel de patronal i sindicats es donen en totes les negociacions. "Els agents socials tenen clar que parlen entre ells i porten postures uniformes" a les taules de diàleg social, en les quals després es prenen les decisions, ha dit.

El negociador del Ministeri de Treball ha confirmat el que s'ha anat anunciant en les últimes setmanes: no només es parlarà de jornada de treball, sinó del control de l'esmentada jornada, per a la qual cosa es reformarà el decret de 2019 que regula el registre horari. La intenció, com ha assenyalat, "és convertir-lo en "una eina eficaç que permeti a la Inspecció de Treball reaccionar de manera més contundent i pràctica". "Aquest debat és crucial per avançar en la millora de la vida dels treballadors", ha dit Pérez Rey, que ha apuntat que aquelles llargues jornades és el motiu que "hi hagi persones que no estiguin disposades a treballar a determinats sectors o que els suposi un enorme sofriment".

I ha avançat que el Ministeri de Treball té previst "endurir" les sancions en matèria de temps de treball perquè "no són prou dissuasives per evitar conductes incomplidores".

Opinió dels sindicats

Per la seva part, el vicesecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, ha assenyalat que aquesta negociació en paral·lel amb la patronal es portarà a cap "tenint clar l'objectiu i la fita a què no renunciem de reduir la jornada laboral fins a les 37,5 hores el 2025 -i fins i tot més enllà de les 35 hores-". El líder sindical tanca així la porta a una possible flexibilitat del govern espanyol en l'objectiu de les 35 hores a fi d'atreure la CEOE a un pacte. "Negociarem el com, però no el quan ni els fins on", ha deixat clar Luján, que ha explicat que es tracta d'acordar "l'efectiva aplicació des de les 40 hores fins a les 37,5 hores setmanals, perquè tenim possibilitats que això amb el concert de les patronals es faci de forma molt més senzilla".

En aquest sentit, ha subratllat que "això no és que hàgim suspès la taula tripartida amb el govern espanyol". "Si arribem a acords amb les fites irrenunciables, perfecte. Si no, la reducció del temps de treball no està en qüestió", ha afegit.

Un termini de negociació

De part de CCOO, la secretària confederal d'Acció Sindical i Ocupació, Mari Cruz Vicente, ha assenyalat a la sortida de la reunió que la reducció de jornada és un tema que el propi Estatut dels Treballadors "deriva a l'àmbit del diàleg social bipartit, a la voluntat de les parts". "Ens hem donat un marge de temps per obrir un diàleg en l'àmbit bipartit entre empresaris i sindicats per veure si podem apropar postures com més aviat millor sobre aquesta matèria", ha explicat Vicente, que ha afegit que el govern espanyol "els anirà citant per veure una mica com va aquest procés de negociació". Des de CCOO també han incidit que la negociació no ha de ser "sine die" i que ha d'incloure el control horari i altres aspectes sobre els temps de treball. La reducció legal de jornada laboral des de les 40 hores vigents és un dels compromisos de l'acord de govern PSOE-Sumar.

Aquest matí, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat disposada a aconseguir un acord tripartit entorn de la reducció de jornada i ha confiat que la patronal no es despengi, com sí que va fer amb la pujada de l'SMI. "La patronal crec que s'ha equivocat, no va voler acordar i ha traït els legítims interessos dels empresaris", ha assenyalat Díaz aquest dijous en una entrevista en Telecinco, en la qual ha apostat pel paper que exerceix la Inspecció de Treball en el control de la jornada i de les hores extra que en molts casos "ni es compensen ni es retribueixen".