El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dimecres que el dèficit públic d'Espanya va tancar en una taxa del 3,7% sobre el producte interior brut (PIB) el 2023. Ha estat en la seva primera intervenció a la sessió de control en el Congrés aquest dimecres i en resposta al líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, on Sánchez ha comunicat aquesta dada.

Una taxa que, segons el president del govern espanyol, "suposa complir els objectius fiscals que l'Executiu s'havia marcat prèviament", en línia amb un projecte de país marcat pel "diàleg, la convivència, la responsabilitat fiscal, el creixement econòmic, la creació d'ocupació i drets". "Això és governar, i, per cert, governar bé", ha reblat el president, que ha afegit que "el bon acompliment econòmic ha permès complir els objectius (de dèficit) que ens havíem marcat". De fet, la xifra queda dues dècimes per sota del compromès amb Brussel·les

Es tracta del tercer any consecutiu de reducció del dèficit públic. El 2020, per l'esclat de la pandèmia, els números vermells es van disparar fins al 10,1% del PIB, una xifra superada el 2012 pel rescat financer a Espanya i en el 2009 per la crisi financera. D'acord amb l'agenda del Ministeri d'Hisenda, el pròxim 27 de març es publicaran les dades de tancament d'execució pressupostària de 2023, l'últim any en què romanen en suspens les regles fiscals europees.

En aquesta línia, Pedro Sánchez ha recordat que ha estat el mateix comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, qui ha dit que Espanya "està en millor forma que la Unió Europea", de manera que el país creix "cinc vegades més que la mitjana de la zona d'euro", compta amb una de les dades d'inflació més baixes, amb gairebé 21 milions de persones afiliades a la Seguretat Social i una taxa de temporalitat del 16%.

Escepticisme del Banc d'Espanya

Per contra, el Banc d'Espanya va anunciar fa una setmana que "no creu les previsions de dèficit públic que maneja el govern espanyol, ni per a aquest any ni per als pròxims dos." S'afegia, així, a l'escepticisme mostrat ja per Airef. El regulador bancari es va mostrar molt més pessimista amb els comptes públics i va xifrar en el 3,5% del dèficit no només per al present any, sinó també per al 2025 i el 2026, segons les projeccions macroeconòmiques d'Espanya 2024-2026 donades a conèixer pel Banc d'Espanya fa una setmana.

No obstant això, fonts de l'entitat financera van matisar que la seva previsió de dèficit es va realitzar sense conèixer les mesures fiscals que, entenen, haurà d'emprendre l'Executiu de Pedro Sánchez en els pròxims anys per complir amb les exigències de la Comissió Europea (CE) de reduir el dèficit el 3% ja el 2025.