El Regne Unit s'ha convertit en el segon país estranger amb més deute nord-americà, en superar la Xina, que va disminuir durant el març les seves reserves del bo nord-americà. El Regne Unit supera els 779.000 milions de dòlars (698.000 milions d'euros) a març de 2025.

La Xina ha rebaixat gradualment el seu volum de bons en aquests últims anys. El gegant asiàtic disposa ara mateix d'uns 765.400 milions de dòlars (685.650 milions d'euros), segons dades de Bloomberg, que mostra xifres del Tresor nord-americà actualitzades aquest març. La Xina tenia el febrer passat bons nord-americans per valor de 784.300 milions de dòlars (702.000 milions d'euros).

La potència asiàtica va deixar el primer lloc d'aquesta classificació al Japó, el 2019. Les arques públiques japoneses tenen actualment 1,1 bilions de dòlars (985.380 milions d'euros) en deute, segons informa Bloomberg i recull Efe.

El deute americà: 36 bilions de dòlars

Els Estats Units compten amb un deute públic que supera els 36 bilions de dòlars (32,5 bilions d'euros), dels quals 28,9 bilions de dòlars (26,1 bilions d'euros) estan en poder d'inversors, segons dades oficials. Els 7,3 bilions de dòlars (6,6 bilions d'euros) restants corresponen a compromisos i obligacions contretes pel Govern dels EUA amb jubilats i altres beneficiaris de prestacions.

Entre els grans tenidors de bons nord-americans, destaca la Reserva Federal, el banc central dels EUA, que té entorn de 9 bilions de dòlars (8,1 bilions d'euros). Els inversors estrangers controlen entorn de 9,05 bilions de dòlars (8,1 bilions d'euros), segons dades de Bloomberg.

Moody's rebaixa la qualificació

Aquest divendres s'ha conegut que l'agència de qualificacions creditícies Moody's va rebaixar la seva opinió sobre el deute dels Estats Units, que ha passat d'"Aaa" a "Aa1". La causa que esgrimeix la consultora és l'increment del deute governamental i el pagament d'interessos en l'última dècada, però va millorar les seves perspectives, que abans veia "negatives", a la categoria d'"estables".

"Les successives administracions i el Congrés dels EUA no han aconseguit acordar mesurades per revertir la tendència dels grans dèficits fiscals anuals i els creixents costos d'interès", indica en un comunicat Moody's, que és una de les principals agències de qualificació.

La notícia es produeix després que un grup de legisladors republicans bloquegessin avui l'avenç d'un polèmic pla de retallades fiscals impulsat pel president dels EUA, Donald Trump, que busca ampliar les exempcions fiscals del seu primer mandat (2017-2021) i incloure noves rebaixes.